3. KRA – felhasználó regisztráció

Számhordozással kapcsolatos műveleteket az elektronikus adatkapcsolaton keresztül a regisztrált szolgáltatói felhasználók jogosultak elvégezni. A felhasználó természetes személy vagy a szolgáltató számítógépén futó alkalmazás lehet.

A felhasználó regisztrációjához a kapcsolattartónak kell eljuttatnia a Felhasználó regisztráció adatlapot a KRA ügyfélszolgálatra.

A KRA rendszer és a teszt rendszer eléréséhez a szolgáltatói felhasználónak szüksége van

  • egy legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírás tanúsítványra a magyarországi hitelelesítés szolgáltatók egyikétől, valamint
  • a KRA és a teszt rendszer hozzáférési tanúsítványra, amelyeket a hatóság állít ki.

Ezekről a tanúsítványokról a Tájékoztató az elektronikus aláírásról a KRA-ban című dokumentum tartalmaz további információkat.

Az újonnan csatlakozó szolgáltató először csak a teszt rendszerhez kap teljes körű hozzáférést. Annak érdekében, hogy a szolgáltató a KRA rendszerben regisztrált legyen (azaz valódi számhordozási műveleteket tudjon végezni), természetes személy felhasználó esetén az alapvető KRA ismeretek elsajátítására, illetve számítógépen futó alkalmazás esetén a megfelelő programozásra van szükség, továbbá arra, hogy a felhasználó a KRA együttműködési teszt feladatok című dokumentum szerinti hordozási teszteket az ügyfélszolgálat közreműködésével a teszt rendszeren sikeresen végrehajtsa.