A Médiatanács decemberben 66 médiaszolgáltatónak adott közösségi státuszt

Közzétéve: 2011. december 22.

null
Mintegy száz helyi és körzeti médiaszolgáltató kérelmét bírálta el decemberben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amelyek közösségi médiaszolgáltatásként történő elismerésüket kezdeményezték.

Az új médiatörvény szerint a korábban közműsor-szolgáltatást nyújtó vagy nem nyereségérdekelt médiaszolgáltatóknak idén június végéig kellett kérelmezniük elismerésüket közösségi szolgáltatóként.

Közösségi médiaszolgáltatóként ismerte el a Médiatanács többek között a Budapesten működő Tilos Rádiót, Klasszik Rádiót, Jazzy Rádiót, Gazdasági Rádiót, Rádió Q-t, Stúdió FM-et és a Napszél kulturális egyesület rádióadóját.

A budapesti körzeten kívül a Gazdasági Rádió az egri és a balassagyarmati frekvencián is, a Stúdió FM a zalaegerszegi frekvencián is közösségi műsorszolgáltatásként sugároz ezentúl. A Szent István Rádió egri, hatvani, sátoraljaújhelyi és miskolci kérelmét is elfogadták.Közösségi adóként működik a Szinva Rádió, a Csillagpont Rádió és a Crazy FM is Miskolcon; a Periszkóp Rádió és a Rádió Aktív Pécsett; a Rádió Mi Szegeden; a Muzik Rádió Székesfehérváron és a Campus Rádió Nyíregyházán.

A Médiatanács decemberben 56 helyi és körzeti rádió, illetve 37 tévécsatorna kérelmét vizsgálta, amelyek közül 35 rádió, illetve 31 televízió esetében hozta meg a közösségi elismerésről szóló határozatot. A többi szolgáltató kereskedelmiként működhet tovább vagy megszűnt a jogosultsága.

A közösségiként elismert médiaszolgáltatókat a kereskedelmiektől elsősorban az különbözteti meg, hogy egyfelől nem kell médiaszolgáltatási díjat fizetniük, másfelől műsoridejük kétharmad részében közszolgálatinak minősülő tartalmakat kell sugározniuk. A közösségi rádiók és televíziók reklámideje is kevesebb, mint a kereskedelmieké: óránként legfeljebb hat perc. Emellett kötelesek közzétenni a hivatásos katasztrófavédelmi szerv közérdekű közleményeit a törvényben foglalt esetekben.