Az NMHH és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködik az ügyfelek védelmében

Közzétéve: 2012. június 6.

null

Szalai Annamária és Pintér István kézfogása (587x396)

Szalai Annamária és Pintér István kézfogása a szerződés aláírását követően

Az ügyfelek hatékonyabb védelme érdekében együttműködési megállapodást írt alá 2012. június 4-én Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója, Pintér István.

A két hatóság új megállapodásának minden magyar állampolgár haszonélvezője lesz. Az aláírt dokumentum értelmében a hatóságok azonnal továbbítják egymásnak a másik hatáskörébe tartozó panaszokat, így a segítséget kérő emberek problémái hamarabb oldódhatnak meg, gyorsabban orvosolhatók a jogsérelmek. Mindez azt is eredményezi, hogy a hatóságok által felügyelt piacokon hamarabb kiszűrhetők a szolgáltatók olyan piaci gyakorlatai, amelyek veszélyeztethetik a vevők jogait.

A szervezetek a beérkező panaszok kezelése mellett a megelőzésben is együttműködnek. A megállapodás értelmében közreműködnek egymás tájékoztató anyagainak előkészítésében, valamint közös kiadványokat jelentetnek meg, amelyek tovább növelhetik az ügyfelek védettségét.

Együttműködésük nyomán megküldik egymásnak éves felügyeleti terveiket, rendszeres és eseti konzultációkat tartanak. Egyeztetést kezdeményeznek minden olyan esetben, amelyben a másik fél eljárását tartják szükségesnek, vagy amikor olyan piaci gyakorlatot tapasztalnak, amely sérti vagy veszélyezteti a fogyasztói jogokat. Közös ellenőrzéseket hajtanak végre, és az eljárások tapasztalatairól tájékoztatást adnak egymásnak.