Sikeres az NMHH-OKF együttműködés katasztrófahelyzetekben

Jól teljesítettek a médiaszolgáltatók a július 19-i riasztáson

Közzétéve: 2012. július 20.

null
Piros riasztást juttatott el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) 13 médiaszolgáltatóhoz a tegnap esti vihart megelőzően. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai megállapították, hogy a médiatörvényben megjelölt szolgáltatók eleget tettek a jogszabályban foglalt kötelezettségüknek, és időben közzétették a közleményeket.

A tegnap éjjel hazánkat elért szélsőséges időjárás következtében az Országos Meteorológiai Szolgálat 3. fokozató piros riasztást adott ki az ország hét megyéjének és a főváros területére. Az elért fokozat indokolttá tette a lakosság védelme érdekében közérdekű közlemény azonnali közzétételét a médiatörvény alapján kötelezett, valamint együttműködési megállapodás alapján azt vállaló, összesen 13 médiumon keresztül. (m1, m2, Duna Tv, RTL Klub, TV2, Echo Tv, ATV, Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Class Fm, Neo Fm, Info Rádió, Lánchíd Rádió). A riasztás Pest, Budapest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megye térségére volt érvényes.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Országos Informatikai és Hírközlési Főügyeleten (OIHF) keresztül felügyelte, hogy a gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók a katasztrófavédelmi közleményeket időben közvetítették-e a lakosság felé.

A riasztást soron kívül, az adás megszakításával kellett közzé tenni. A késői időpont ellenére a médiaszolgáltatók a már jól bevált, és a célra tökéletesen megfelelő módon, futószövegen, általában rövid időn (10 percen) belül megjelenítették a közleményt. A riasztás visszaminősítéséről szóló, második jelzés már 3-5 percen belül megjelent a képernyőkön.

Mind az NMHH, mind az OKF kiemelt ügyként kezeli, hogy a közérdekű közlemények, amelyek tárgya az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító eseményekről szóló tudósítás, megfelelő időben eljussanak a lakossághoz, hiszen  katasztrófahelyzetekben az időben közvetített információ emberéleteket menthet meg.

Mint ismert, a két szervezet 2011. április 5-én együttműködési megállapodást kötött, amelyben vállalták, hogy félévente kommunikációs próbát, évente közérdekű közlemények továbbításának üzempróbáját is végzik.

2012. július 20.