Neo-csődeljárás: közel 800 millió forintra nőtt a tartozás

Közzétéve: 2012. július 24.

null

Újabb 150 millió forintos követelést jelentett be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Neo FM elleni csődeljárásban, mert július közepén lejárt az aktuális médiaszolgáltatási díj fizetési határideje. A rádió most sem fizetett. A rádiót működtető üzleti vállalkozás tartozása ezzel 770 millió forintra nőtt. Az NMHH mindent megtesz a napról napra halmozódó köztartozás behajtása érdekében.

Egy hónapja zajlik a csődeljárás a Neo FM ellen. Az eljárás megindítását a sugárzási jogot biztosító szerződés megszűnése után a rádiót működtető csődbe jutott vállalkozás saját maga ellen kérte a bíróságon.

A csődeljárásban az NMHH 770 millió forintos hitelezői igénybejelentéssel élt, amelynek nyilvántartásba vételét kérte az eljárást lefolytató vagyonfelügyelőtől. A Neo FM adósságát túlnyomórészt a felhalmozott és meg nem fizetett díjtartozás, szűkebb hányadát pedig a figyelmeztetésként kiszabott bírságok jelentik. (A Neo FM tartozásai: médiaszolgáltatási díj – 740 millió forint, frekvenciadíj – 6 millió forint, médiaszolgáltatással kapcsolatban kiszabott bírság, kötbér – 23 millió forint.)

Július közepén, az újabb fizetési határidő lejártakor a Neo FM a törvényből következően köteles lett volna befizetni az esedékes negyedéves sugárzási díjat. Miután a rádiót működtető üzleti vállalkozás és annak tulajdonosai a határidő lejártától nem vettek tudomást és nem fizették be a szükséges összeget, az NMHH további 150 millió forintot volt kénytelen a nem teljesítő adóssal szembeni követeléshez hozzátenni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a Neo FM-et működtető, csődeljárás alatt álló üzleti vállalkozás által felhalmozott köztartozást minél előbb megfizessék, a nem teljesített médiaszolgáltatási díjrészletek miatt naponta mintegy 2 millió forinttal növekszik az adósságállomány.