Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Korszerűbben, jobb minőségben televíziózhatnak a rászorulók

Indul a Digitális Átállás Tesztprogram szerelési szakasza

• Publikálva: 2012.08.01. 13:52 • Címke: Digitális Átállás Tesztprogram, DVB-T (földfelszíni digitális televíziózás), digitális televízió, digitális átállás, sajtótájékoztató • Forrás: Külső kommunikációs osztály, Kommunikációs igazgatóság

Augusztus elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megkezdi a szociálisan leginkább rászorulók televíziókészülékeinek átállítását a hagyományos analógról a jobb minőségű digitális adás vételére Sopronban és a Barcsi kistérség településein. A Digitális Átállás Tesztprogramban félezret meghaladó számú háztartásban igényeltek szociális támogatást a hatóságtól. A beszerelési munkálatok várhatóan októberben érnek véget.

152526-os cikk új belső képe (587x390)

Az évek óta súlyos munkanélküliséggel küzdő Barcsi kistérségben 417 szociálisan igénylő részesül állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális adás vételére. Ötvenen a támogatás formájaként valamely szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk a kiválasztott szolgáltató köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket szintén az elkövetkező hetekben.

Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt, azt összesen 89-en igényelték, közülük 81-en kérték az átalakító berendezés (dekóder, set-top-box) beszerelését az NMHH-tól, nyolcan pedig valamely szolgáltatóval kötnek szerződést.

A Digitális Átállás Tesztprogram során a két régióban összesen 506 rászorulót segítünk a korszerű televíziózást biztosító digitális adás vételéhez.

A tesztprogram első lépéseként az NMHH a rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől.

Az adatbázis alapján májusban a hatóság felmérői a teszthelyszíneken összesen 4255 személy háztartását keresték fel, akiktől összesen 506 igény érkezett a hatósághoz.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény, valamint az uniós szabályozás értelmében az analóg földfelszíni televíziós sugárzást legkésőbb 2014. december 31-ig országszerte le kell kapcsolni, és át kell állni a digitális műsorszórásra. Az NMHH azért indította el idén tavasszal a Digitális Átállás Tesztprogramot Sopronban és a Barcsi kistérségben, hogy két egymástól gyökeresen eltérő adottságokkal rendelkező régióban szerezzen tapasztalatokat a digitális átállás támogatási folyamatáról, és az országos digitális átállásra felkészülve a gyakorlatban modellezze az állami szerepvállalás megvalósítását.

Az előkészületek során hatékony volt az együttműködés a soproni és a barcsi önkormányzattal. Az országos digitális átállás esetében is a partnerség lehet a siker kulcsa.

A hatóság a jövő héten kezdi meg a vevőkészülékek átállítását az 506 háztartásban. A szerelésről az NMHH levélben már tájékoztatta az érintetteket.

A hatóság szerelői névvel, azonosító számmal ellátott hivatalos fényképes igazolvánnyal, megbízó levéllel rendelkeznek, és munkájuk során a Digitális Átállás Tesztprogram felirattal ellátott pólót viselnek.

Az NMHH arra kér mindenkit csak a hivatalos azonosítókat felmutató embereket engedje be az otthonába. A visszaélések elkerülése végett a hatóság együttműködik a helyi rendőrkapitányságokkal is.

Kapcsolódó videók

video
Ugrás a videó oldalára