Az NMHH a jogszabályok szerint járt el a frekvenciatender során

Közzétéve: 2012. szeptember 19.

A Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jogszabályi rendelkezéseket a legkörültekintőbben vette figyelembe a 900 megahertzes frekvencia árverési tendere során – közölte az MTI megkeresésére Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese.

Mátrai Gábor – belső nagy kép (587x381)

Mátrai Gábor a bíróság 900 megahertzes tendert érintő hétfői döntésével kapcsolatban elmondta, hogy a hatóság jogi szakértői tanulmányozzák a bíróság határozatát.

„Egy jogállamban a bíróságok döntéseit tisztelet illeti, mi is így tekintünk az ítéletre, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy az árverési tender során minden jogszabályi rendelkezést betartva jártunk el” – mondta az elnökhelyettes.

Mátrai Gábor szerint a bíróság döntése több tekintetben is részletesebb elemzést igényel. Az elnökhelyettes példaként említette, az úgynevezett nemzeti roamingkötelezettségek előírására vonatkozó bírói indoklást.

Mint mondta, amit a magyar bíróság kifogásolt, az az Európai Unió számos országában bevett gyakorlat. Több uniós országban is volt már példa arra, hogy a hatóság előírta a piacon már működő cégeknek, hogy egy új belépő számára milyen feltételekkel kell rendelkezésre bocsátaniuk infrastruktúrájukat. Így történt például Írországban, Csehországban, Olaszországban, Belgiumban és Franciaországban is, amikor a hatóságok értékesítették a frekvenciasávokat.

„Ezeket az Európa-szerte széles körben alkalmazott gyakorlati megoldásokat az eljárás során a bíróságnak is bemutattuk” – tette hozzá Mátrai Gábor.

Az NMHH elnökhelyettese elmondta, sajnálatos, hogy a bíróság frekvenciatenderrel kapcsolatos hétfői ítélete következtében a közeljövőben akadályokba ütközhet egy új, mobilszolgáltató piacra lépése. A hatóság továbbra is úgy véli, hogy egy negyedik mobilcég megjelenése a hazai előfizetők millióinak javát szolgálja, elősegítheti a modern telekommunikációs szolgáltatások gyorsabb elterjedését és az árak csökkenését eredményezheti.

Mátrai Gábor szerint a döntés nem kedvez azoknak a cégeknek sem, amelyek megtámadták az NMHH határozatát, hiszen így bizonytalanná vált a már elnyert frekvenciacsomagjaik további sorsa is. A hatóság továbbra is nyitott minden olyan együttműködésre és kezdeményezésre, ami a hazai előfizetők javát szolgálja, és a magyar telekommunikációs piac egészséges versenypiaci fejlődését segíti elő – tette hozzá az NMHH hírközlési elnökhelyettese.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn jogerősen hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóságnak a frekvencia árverésen hozott januári határozatait, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat.

(MTI)