Kellenek a digitális világ nyelvét értő, a digitális médiakultúrában jártas köztisztviselők

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az NMHH

Közzétéve: 2012. szeptember 25.

null
Együttműködési megállapodást írt alá Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Szalai Annamária, a Nemzeti Média – és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke kedden Budapesten. A dokumentum célja az oktatási és szakmai kutatási területeken történő együttműködés kereteinek meghatározása.

[MTI-hír]

Szalai Annamária az aláírást megelőzően különlegesnek nevezte a megállapodást, jelezve, hogy arra nagy várakozással tekint. Úgy fogalmazott: a hatóság alapvető dolga, hogy a közösség érdekeit képviselje, a köz érdekében végezze mindennapi tevékenységét, ebben az értelemben állami szereplőként az a feladata, hogy minden ember számára biztosítsa a javakhoz való hozzáférés egyenlő lehetőségét.

Patyi András, az NKE rektora és Szalai Annamária NMHH-elnök (belső kép - 587x391)

Patyi András, az NKE rektora és Szalai Annamária NMHH-elnök a szerződés aláírását követő pillanatokban | Fotó: MTI

Az NMHH elnöke szerint az egyetemmel között együttműködésnek is ezt a célt kell szolgálni. Hozzátette: az információ és az infokommunikációs javak „közjavakká” váltak a XXI. században, ezért az NMHH célja, hogy ezek mindenki számára elérhetőek legyenek. E modern állami felfogásban az NMHH feladata az információhoz, a tájékozódáshoz, a tudáshoz és a kulturális értékekhez való szabad és egyenlő hozzáférés lehetőségének biztosítása – mondta az NMHH elnöke.

Szalai Annamária szerint azonban ez kevés lenne, hiszen a legfontosabbak az emberek, akik képesek használni és maguk számára hasznossá tenni ezeket az információs javakat. Szükség van olyan állami köztisztviselőkre, akik a digitális írásban, olvasásban és „médiakultúrában” messzemenően jártasak – tette hozzá. Fontosnak nevezte, hogy olyan embereket képezzenek, akik „az állami szféra versenyképességét is fokozni tudják”.

Patyi András, az NKE rektora szerint ez a megállapodás nem csak azért fontos számukra, mert egy jól megtervezett és felépített sorba illik, hiszen számos állami hatósággal, köztük az Állami Számvevőszékkel és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal is írtak alá megállapodást.

Ezek a megállapodások arról szóltak, hogy ennek az új egyetemnek a szakmai, tudományos profiljába illeszkedő kutatások és képzések, szakmai anyagok fejlesztése során partnerekre, segítőkre, együttműködő társakra van szüksége. Ilyen partnert vélnek az NMHH-ban is felfedezni, és azt remélik, hogy ez kölcsönös – fogalmazott a rektor.

Az NMHH eddig négy felsőoktatási intézmény összesen hét intézetével kötött hasonló keretszerződést. A munkaprogram konkrét feladatokat és határidőket tartalmaz, azt évente értékelik, és ha kell, módosítják is.

A mostani együttműködés fókuszában a közös szakértői tevékenységek megalapozása, magas színvonalú szakemberképzés megteremtése, közös szakmai rendezvények szervezése, közös oktatási programok megvalósítása és szakmai továbbképzések szervezése áll.

Az együttműködés másik fő pillére a gyakornoki program, amelynek eredményeképp a programban részt vevő iskolákból naprakész elméleti és gyakorlati tudással rendelkező gyakornokok, ösztöndíjas hallgatók érkezhetnek a hatósághoz.

Az együttműködés keretében létrejön egy önálló média – és hírközlési mester szakirány az NKE Közigazgatás-tudományi Karán, valamint egy közös média – és hírközlési szakirányú továbbképzési szak is.

Az NMHH és az NKE a hallgatók számára szakmai gyakorlati lehetőséget, illetve ösztöndíjprogramban való részvételt biztosít.