A HD-tartalmak továbbítása frekvenciagazdálkodási szempontból is fontos kérdés

ITU-NMHH-szeminárium Budapesten a digitális műsorszórásra történő átmenetről és a digitális hozadékról

Közzétéve: 2012. november 8.

null
Átállás a digitális földfelszíni televíziós műsorszórásra és a digitális hozadék címmel rendezett közös konferenciát Budapesten 2012. november 5-7. között a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Pados László, Mátrai Gábor, Jaroslaw Ponder

Pados László, az NMHH frekvencia- és azonosítógazdálkodási főosztályvezető-helyettese, Mátrai Gábor, az NMHH elnökhelyettese és Jaroslaw Ponder, az ITU Európáért felelős regionális stratégiai és politikai koordinátora | Fotó: NMHH

A szeminárium az ITU által a digitális műsorszórás területén indított „Európai Regionális Kezdeményezés” program része. Célja a digitális átállás és az analóg módon tévézők digitális televíziózásra való áttérése területén szerzett tapasztalatok hasznosítása, valamint a digitális hozadéksávok felhasználásával a legmagasabb szintű gazdasági és társadalmi haszon elérése.

A rendezvényen a távközlési szabályozó hatóságok és műsorszóró szervezetek hírközlési szakértő munkatársai vettek részt több mint ötven országból, a többi között Németországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Albániából, Görögországból, Törökországból és Izraelből.

A szakmai találkozó első napján Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese köszöntötte a résztvevőket. A megnyitón felszólalt Jaroslaw Ponder, az ITU Európáért felelős regionális stratégiai és politikai koordinátora is, tolmácsolva Brahima Sanou, az ITU Távközlés Fejlesztési Iroda igazgatójának üzenetét.

A konferencia tematikus kerekasztal-beszélgetései során a résztvevő országok megosztották egymással a digitális átállás előkészítése és folyamata közben szerzett tapasztalataikat. A legtöbb kérdést a német hatóság képviselőjéhez intézték, hiszen Németország elsők között állt át sikeresen a digitális földfelszíni televíziós műsorszórásra, illetve elsők között pályáztatta meg a digitális hozadéksávot mobilszolgáltatásra.

A digitális hozadéksáv felhasználásának lehetőségeit, a sáv pályáztatásával összefüggő kérdéseket mind a műsorszóró, mind a mobil távközlési szolgáltatók szemszögéből megismerhették a konferencia résztvevői. Ezekről a témákról Elena Puigrefagut, az Európai Műsorszórók Szövetségének (EBU) vezető mérnöke és Wladimir Bocquet, a GSM-szolgáltatók Nemzetközi Szövetségének (GSMA) globális spektrumpolitikáért felelős igazgatója adott tájékoztatást.

A konferencia fő témája volt a HD minőségű műsorszórás is. Az elhangzott előadásokból levont következtetések rámutattak arra, hogy a HD-tartalmak továbbítása frekvenciagazdálkodási szempontból is fontos kérdés, mivel a megjelenítésükre alkalmas televíziókészülékek elterjedésével jelentősen megnő majd a fogyasztói igény ezekre a műsorokra. Ez pedig tovább fokozza a szükségletet az adott műsorszóró sáv átviteli sebességének növelésére.

A rendezvényen külön szekcióban folytattak egyeztetést a digitális hálózatok kiépítésének gyakorlati megvalósításáról.

A szeminárium záró gondolatait Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese és Bozsoki István, az ITU képviselője mondta el, összefoglalva a résztvevők egyöntetű véleményét is, amely szerint kiemelt jelentőségű a megfelelő szabályozási környezet kialakítása, valamint az egyes országok sajátosságait figyelembe vevő stratégia kidolgozása, illetve nem utolsó sorban a mostanihoz hasonló szakmai tapasztalatcsere folyamatossága.