Sokféle ingyenes gyermekvédő zár létezik, de még kevesen használják őket

Sokféle ingyenes gyermekvédő zár létezik, de még kevesen használják őket

Közzétéve: 2012. november 9.

null
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a gyermekvédő zárak ismertetésével kívánja népszerűsíteni a gyermekeket védő hatékony műszaki megoldások alkalmazását. Ma még sok, ingyenes módszer kihasználatlan.

Gyermekek – sokkoló tartalom (belső kép)

Erre a módszerre ritkán van szükség akkor, ha a szülő tartalomszűrőt alkalmaz

Az NMHH honlapján az Amit a gyermekvédő zárról tudni érdemes című összefoglalójában (lásd a Kapcsolódó írások című dobozt a jobb oldalon) tömören és egyszerűen mutatja be az érdeklődőknek, milyen ingyenes szűrők vagy fizetős megoldások állnak rendelkezésre a kiskorúakra káros tévéműsorok és honlapok ellen. Sajnos, sok szülő, pedagógus még nem használja ki a meglévő ingyenes lehetőségeket sem.

A hatóság szorosan együttműködik a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületével és más szakmai szervezetekkel, hogy a gyermekvédő zárak ismertsége és elfogadottsága tovább növekedjen. Mindkét intézmény külön oldalt szentel honlapján a téma ismertetésére.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiemelt céljának tekinti a gyermekek védelmét, és segíti a médiatudatosság növelését a felnőttek és a kiskorúak körében egyaránt. A gyermekvédő zárak népszerűsítése is ebbe a sorba tartozik.

A gyermekvédő zárak használatával egyszerűen megakadályozható, hogy a gyermekek hozzáférjenek a nem nekik szánt tévéműsorokhoz, internetes oldalakhoz. Az összefoglaló a lehetséges műszaki megoldásokat ismerteti, amely a Médiatanács tavaly júniusban közzétett, a médiatörvénnyel összhangban meghozott ajánlásán alapszik.