Eljárási tájékoztató – Kulturális teszt

Az Európai Bizottság N 202/2008. számú közleménye alapján megalapozott magyarországi filmszakmai támogatási program alapelveinek gyökeres része, a filmalkotások után járó támogatások jogosultságának ellenőrzése, törvényben meghatározott kulturális követelményrendszer szerint.

A kulturális teszt, a Mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 12/B. §-ban meghatározott kulturális követelmények alapján készült formanyomtatvány.

Az Mktv. 12/A. § (1) bekezdése alapján Filmgyártás céljára az e törvény szerinti közvetlen és közvetett támogatásban csak olyan filmalkotás részesülhet, amely megfelel a 12/B. §-ban meghatározott kulturális követelményeknek.

Az Mktv. 12/A. § (2) bekezdése alapján Filmterjesztés céljára az e törvény szerinti közvetlen támogatás csak olyan filmalkotással összefüggésben adható, amely megfelel a 12/B. §-ban meghatározott kulturális követelményeknek.

Az Mktv-t módosító, 2008. július 31-től hatályos 2008. évi XXXVIII. törvény rendelkezéseit, mely magában foglalja a kulturális teszt benyújtására vonatkozó kötelezettségeket is, a 10. § (2) bekezdése alapján 2008. január 1-től visszamenőlegesen kell alkalmazni, a 2007. december 31-ét követően indult mindazon támogatási ügyek esetében, ahol a döntést azért nem lehetett meghozni, mert a támogatás az Európai Közösséget létrehozó szerződés 87. cikke alapján tiltott állami támogatásnak minősült volna.

Amennyiben a filmelőállító/filmgyártó/filmterjesztő a filmalkotásával pályázott és támogatást nyert valamely támogató szervezet által 2007. december 31-et megelőzően kiírt pályázaton, nem kötelező a kulturális teszt kitöltése, ugyanakkor a támogathatóság egyéb feltételeinek eleget kell tennie. Egyéb esetben a kulturális követelményrendszerre vonatkozó szabályok kötelező erejűek.

A kulturális teszt a Filmiroda kérdőív-rendszerén keresztül, elektronikus formában tölthető ki, melyet nyomtatott formában, cégszerű aláírással ellátva kell eljuttatni a hatóság ügyfélszolgálatára.