Eljárási tájékoztató – Európai Konvenció szerinti besorolás, koprodukciós igazolás

Ahhoz, hogy az „Európai filmkoprodukciós egyezményt” [7/1998. (I. 23.) Korm. rendelet – lásd a „Kapcsolódó linkek” dobozban] aláíró országokban működő, és a koprodukciókban részt vevő filmgyártók részesülhessenek a hivatkozott egyezmény által meghatározott kedvezményekből, a koprodukciókban részt vevőknek a forgatás megkezdése előtt két hónappal kérelmezniük kell a koprodukciós minősítés megadását.

A kérelmet, valamint az egyéb dokumentumokat, amennyiben lehetséges, annak az illetékes hatóságnak a nyelvén kell benyújtani, ahova azok beadásra kerülnek.

Az illetékes nemzeti hatóságok az átvételt követően megküldik egymásnak a kérelem és a csatolt dokumentáció másolati példányait. Annak a Félnek az illetékes hatósága, amely pénzügyileg kisebbségi résztvevője a koprodukciónak, nem adhat ki jóváhagyást mindaddig, amíg meg nem kapta a pénzügyi szempontból többségi részvételű Fél illetékes hatóságának állásfoglalását.

A koprodukciós minősítés elnyerése iránti kérelmet az egyezmény I. Függelékében található kérelmezési eljárás szerint kell az illetékes hatóságokhoz, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodához benyújtani. Az ilyen jóváhagyás végleges, kivéve az olyan eseteket, amikor a kérelmezők képtelenek vállalt kötelezettségeiket teljesíteni a műalkotás művészeti, pénzügyi vagy technikai körülményeit illetően.

Nem adható koprodukciós minősítés olyan projektnek, amely nyilvánvalóan pornográf jellegű, erőszakos cselekményeket népszerűsít, vagy leplezetlenül sérti az emberi méltóságot.

A koprodukciós státusszal együtt járó kedvezményeket olyan együttműködő filmgyártó cégek kaphatják meg, amelyekről feltételezhető, hogy rendelkeznek a szükséges technikai felszereltséggel, pénzügyi háttérrel és szakmai felkészültséggel.

A Filmiroda az egyezmény II. függelékében kikötött szempontrendszer és a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján sorolja be a filmalkotást, melyről kooprodukciós igazolást állít ki.