Értesítés konzultációról a három inkumbens mobilszolgáltató 900 és 1800 Mhz-es frekvencia-használati jogosultságával kapcsolatban

– Nem sajtónyilvános esemény –

Közzétéve: 2013. március 22.

Az EU-harmonizált 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávok jövőbeli spektrumhasználatát illetően, részben egy potenciális negyedik mobilszolgáltató piacra lépéséhez kapcsolódó kérdésekben és a mobil rádiótelefon szolgáltatási piac szimmetria helyzete vonatkozásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: NMHH) 2012. december 12-én nyilvános meghallgatást folytatott le. (lásd a Közlemény a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyilvános meghallgatásáról című anyagot a „Kapcsolódó írások” dobozban).

A meghallgatáson mindezek mellett ismertetésre került az NMHH Spektrum-stratégiája is a 2012-2015-ös időszak vonatkozásában, amely stratégia végleges verziója a szolgáltatók számára is elérhető. (lásd A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rádióspektrum-stratégiája 2012–2015. című anyagot a „Kapcsolódó dokumentumok” dobozban)

Saját infrastruktúrával jelenleg három mobilszolgáltató rendelkezik a 900 MHz-es, az 1800 MHz-es, illetve a 2100 MHz-es frekvenciasávban. A 2011-ben meghirdetett frekvenciaértékesítési (E-GSM sáv, fennmaradó 1800 MHz-es, 2100 MHz-es sávrészek) tárgyú árverési eljárást érdemben lezáró határozatot a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte, amely döntést a Kúria 2013. február 26-án helybenhagyott.

A hatósági szerződésekké átalakított koncessziós szerződések alapján

  • a Telenor és a Magyar Telekom 900 MHz-es jogosultsága 2016. május 4-én;
  • a Telenor és a Magyar Telekom 1800 MHz-es jogosultsága 2014. október 7-én;
  • a Vodafone 900 MHz-es és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultsága 2014. október 8-án lejár.

A három mobilszolgáltató 2004-ben megvásárolt 2100 MHz-es spektrumhasználati jogosultsága 2019-ben, a Telenor 2004-ben megvásárolt „többlet” 1800 MHz-es spektrumkészletének használati jogosultsága pedig 2014. október 7-én jár le.

Az NMHH Elnökének diszkrecionális joga a frekvenciahasználatot biztosító hatósági szerződések alapján a lejáró jogosultságok meghosszabbítása, valamint a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es jogosultságok lejáratának harmonizálása. Az érintettek a nyilvános meghallgatáson, majd azt követően írásban is kifejtették részletes észrevételeiket a fenti, egymáshoz kapcsolódó kérdések vonatkozásában, így tájékoztatták az NMHH-t a lejáró frekvenciahasználati jogosultságok meghosszabbításával és harmonizációjával kapcsolatos álláspontjukról is.

Az említett frekvenciahasználati jogosultságok megszerzése óta a piaci, technológiai és jogi környezet jelentősen megváltozott, lehetővé téve többek között valamennyi frekvenciasáv esetében a legújabb mobilinternet szolgáltatások nyújtását is. A szerződésekben rögzítetett, lejáró frekvenciahasználati jogosultságok jövőjéről a spektrumkészlet leghatékonyabb hasznosítását lehetővé tevő módon kell dönteni, figyelembe véve a kérdéses frekvenciakészletek tényleges, aktuális piaci értékét, a versenyélénkítés és az infrastruktúra-fejlesztés kiemelt szempontjait, a szélessávú mobilinternet jövőbeni jelentős spektrumigényét, valamint a felhasználók érdekeit. A technikai fejlődésre tekintettel a frekvenciasávok felhasználás módja és intenzitása is jelentősen megváltozott, ezért a korábbitól eltérő, új helyzet tapasztalható az elektronikus hírközlési piac ezen szegmensében.

Ezzel összefüggésben 2013. április 2-ig a következő kérdésekre várjuk írásos észrevételét:

  • Mi a véleménye arról a döntésről, ha a verseny élénkítése és a felhasználók helyzetének javítása érdekében – a technikai fejlődésre is tekintettel - a Vodafone 900 MHz-es sávban és mindhárom szolgáltató 1800 MHz-es sávban lejáró frekvenciahasználati jogát az NMHH Elnöke, mint a frekvenciagazdálkodásra jogosult hatóság vezetője diszkrecionális jogkörében nem hosszabbítaná meg, valamint nem kezdeményezné a Magyar Telekom és a Telenor hatósági szerződéseiben rögzített frekvenciahasználati jogosultságok lejárati időpontjainak harmonizációját, és ezen frekvenciasávok hasznosítására tekintetében is nyilvános árverési vagy pályáztatási eljárást írna ki?
  • A 2012. december 12-én tartott nyilvános meghallgatáson is észrevételezetteken túl, a mobil rádiótelefon piac szimmetria helyzetének áttekintése és a szolgáltatásnyújtására szolgáló frekvenciasávok jövőbeli felhasználási lehetőségei kapcsán milyen további szempontokat ajánl figyelembe venni az NMHH Elnökének az 1. pontban megfogalmazott kérdés vonatkozásában?

A fenti kérdésekkel kapcsolatban az NMHH 2013. március 29-én 9 órakor konzultációt tart a három inkumbens mobil szolgáltató részére az NMHH Rendezvény és Oktatási Központjában, az 1027 Budapest, Fő u. 80. címen. Kérjük az inkumbens mobil szolgáltatókat, hogy részvételi szándékukat 2013. március 28. napjáig jelezzék a frekvencia@nmhh.hu címen, megadva a delegált résztvevők nevét és személyigazolvány számát. Kérjük, hogy lehetőség szerint egy szolgáltató legfeljebb három fővel képviseltesse magát a meghallgatáson. A kérdésekre adott írásbeli válaszukat szintén a fenti e-mail címre várjuk.

Ezúton tájékoztatjuk az érdekelteket, hogy az esemény nem sajtónyilvános.