Fontos kérdésekről döntött az idei első BEREC ülés

Közzétéve: 2013. március 25.

null
Március 7-én és 8-án a BEREC Ljubljanában tartotta a 2013-as első plenáris ülését. A szervezet egyik alelnöke 2013-ban Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese.

Az európai szabályozó hatóságok vezetői – számos egyéb döntés mellett – az ülésen elfogadták a Európai Bizottság diszkrimináció-mentességről és költségmodellekről szóló ajánlás-tervezetére adandó BEREC-vélemény főbb üzeneteit. Ezzel a döntéssel véglegessé vált a Bizottságnak benyújtandó, részletes indoklással ellátott anyag. A BEREC egyetértett a Bizottság fő törekvéseivel, amelyek az átlátható, kiszámítható és stabil szabályozói környezet megteremtésével támogatják az új generációs hálózatok elterjedését, de az az ajánlás-tervezet konkrét javaslataihoz számos tartalmi-szakmai észrevétel is érkezett.

Az üzenetek megfogalmazása során a hatóságok vezetői nem mindenben értettek egyet, ezért a téma az ülés folyamán többször is napirendre került, de végül kialakult a mindenki számára elfogadható, közös álláspont. Az ülés résztvevői emellett jóváhagyták a Bizottság releváns piacokról szóló ajánlásának felülvizsgálatával kapcsolatos kérdőívére adandó BEREC-választ, valamint az egyetemes szolgáltatások implementálásáról szóló bizottsági ajánlás-tervezetre készített BEREC-véleményt.

Berec illusztracio

A BEREC egyetértett a Bizottság fő törekvéseivel, amelyek az átlátható, kiszámítható és stabil szabályozói környezet megteremtésével támogatják az új generációs hálózatok elterjedését.

A szakmai kérdések mellett a plenáris ülésen döntöttek a 2014-es rendkívüli BEREC-elnökválasztásról, amelyre 2013. június 7-én Athénben kerül sor. Emellett kijelölték a BEREC-hivatal személyzeti ügyeinek felelősét is, aki ezt a feladatot a következő plenáris ülésig látja el. A felelős Mátrai Gábor alelnök lett.

Az ülésen elfogadott dokumentumokat a kapcsolódó hivatkozásokon érhetik el.