Megállapodás a biztonságos légi közlekedésért

Megújította 2006-ban megkötött egyezségét az NMHH és az NKH Légügyi Hivatala

Közzétéve: 2013. március 28.

null

A légiforgalmi célú frekvenciák hatékony és biztonságos kezelése érdekében megújította 2006-ban megkötött légügyi megállapodását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala.

Farkas András és Aranyosné Börcs Janka aláírja a légügyi megállapodást 2013. március 27-én

Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légügyi elnökhelyettese és Aranyosné dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója

Az erről szóló dokumentumokat kedden írta alá Aranyosné dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója, valamint Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatalának vezetője.

Az új légügyi megállapodás létrejöttét a két hatóság szervezeti átalakításai, a frekvenciaigények kielégítésének megváltozott eljárási rendje, illetve uniós jogszabályok indokolták. További fontos oka volt a megállapodásnak a közép-európai funkcionális légtérblokk létrejötte, melynek eredményeként hazánk egy új légtérfelosztási elven alapuló irányítási blokkhoz csatlakozott, aminek üzemeltetése új feladatokat jelent a felelős hatóságok számára.

A légügyi megállapodás egyértelműen tisztázza, hogy ki miért felel a légiforgalmi célú frekvenciák kezelése, a frekvenciaigények kielégítése terén. A megújított megállapodás tartalmazza a légi forgalmi és légi navigációs célokra kijelölhető jegyzéki frekvenciák adatait, jellemzőit, használatuk feltételeit, a polgári és nem polgári célú frekvenciaigények kielégítésének eljárásrendjét, illetve a „rádiófrekvencia funkció” ellátására vonatkozó feladatok megosztását a hálózatkezelő és a társhatóságok között.