Az NMHH üdvözli a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács hálózatsemlegességgel kapcsolatos bejelentését

Közzétéve: 2013. április 3.

null

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) bejelentése szerint az egyesületet alkotó vállalatok május végétől egységes szolgáltatás-leíró táblázatban jelenítik meg az általuk kínált szélessávú internet csomagjaik legfontosabb paramétereit, ezáltal is növelve az internet-hozzáférés szolgáltatások átláthatóságát. Az egyesület bejelentése szerint a szolgáltatók honlapján egységes, könnyen áttekinthető módon olyan információk is elérhetővé válnak, hogy a szolgáltatók az egyes díjcsomagjaikban alkalmaznak-e valamilyen korlátozásokat (például VoIP-, video-, illetve fájlcserélő alkalmazások lassítása vagy tiltása).

A HÉT egyesület bejelentését hosszú előkészítés előzte meg. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már 2012 elején megkezdte a hálózatsemlegesség hazai és nemzetközi helyzetének felmérését.

A munka során egyeztetéseket folytatott számos piaci szereplővel, majd az érintettek véleményének megismerése érdekében nyilvános konzultációt kezdeményezett a piaci szereplők és fogyasztói szervezetek bevonásával.

A hatóság a nyilvános konzultáció eredményességének érdekében előkészítő dokumentumban tekintette át a hálózatsemlegesség aktuális nemzetközi, illetve hazai helyzetét. A dokumentumban emellett kérdéseket fogalmazott meg annak érdekében, hogy visszajelzéseket kapjon az internetezők és szolgáltatók által érzékelt problémákról. A konzultációra érkezett felhasználói visszajelzések alapján az internetezők számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a szolgáltatások leírása nehezen értelmezhető az átlagos felhasználók számára, ezért azt az igényt fogalmazták meg, hogy a szolgáltatók különféle díjcsomagjai egységes formában, összehasonlítható módon, könnyen elérhetően, az interneten álljanak a felhasználók rendelkezésére.

A konzultációra adott visszajelzéseket figyelembe véve a hatóság 2012 novemberében tájékoztatót adott ki a hálózatsemlegességgel összefüggő kívánatos gyakorlatokról (lásd a „Kapcsolódó írások” dobozban látható hivatkozást). Az NMHH a tájékoztatóban felhívta a szolgáltatók figyelmét a hálózatsemlegességgel összefüggő legfontosabb problémákra, és egyben jelezte: a szolgáltatók számára adott a lehetőség, hogy a kérdéses területeken önkéntesen teljesítsék a hálózatsemlegességet biztosító követelményeket. Annak érdekében, hogy a megfogalmazott elvárások belátható időn belül teljesülhessenek, a hatóság 2013. május 31-éig biztosította az önszabályozás lehetőségét a szolgáltatók számára.

A hivatal által 2012 novemberében kiadott tájékoztató megjelenését követően a HÉT többször is konzultált az NMHH-val az önszabályozás módjáról, illetve az internet-hozzáférés szolgáltatás nagyobb átláthatóságát biztosító szolgáltatás-leíró táblázat kialakításáról.

Az NMHH örömét fejezi ki, hogy megszületett a megegyezés a HÉT által képviselt szolgáltatók között az önszabályozás mikéntjéről, és kifejezi azon reményét, hogy a szolgáltatók honlapjain májustól megtalálható szolgáltatás-leíró táblázatok valóban jelentős könnyebbséget jelentenek majd az internetezők számára abban, hogy nekik megfelelő szolgáltatáscsomagot választhassanak.