Távközlési szolgáltatások használata a lakossági felhasználók körében, 2012.

Közzétéve: 2013. április 22.

Az infokommunikációs eszközök közül melyek terjednek gyorsabban és melyek lassabban a hazai háztartásokban? Mennyire elterjedt az, hogy a fogyasztók új szolgáltatásokkal helyettesítik a hagyományosabb távközlési szolgáltatásokat? Milyen távközlési szolgáltatások kombinációi találhatók a magyar háztartásokban és havonta mekkora terhet jelent ez a számukra anyagi szempontból? Mi jellemző a magyar népesség digitális érettségére: hogy változnak az igényeik és a használati szokásaik? 2012-es felmérésünkben többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Az NMHH minden év végén három nagymintás reprezentatív felmérést készít a távközlési piac üzleti és lakossági felhasználóinak, valamint az internezők jobb megismerése érdekében. Ezek a kutatások lényeges információkat nyújtanak a kiskereskedelmi piacok jellemzőinek, legújabb trendjeinek, a felhasználók terveinek és viselkedésének jobb megismeréséhez. A lakossági felhasználók vizsgálata azért is lényeges, mert segít nyomon követni az új infokommunikációs eszközök elterjedését és a fogyasztási szokások változását, továbbá az előfizetések alapján viszonylag jól lehet becsülni a piacok méretét és feltárni a változások lehetséges magyarázatait.

A mostani felmérés során a magyar háztartások távközlési eszközökkel való ellátottságát, a szolgáltatások használatát, távközlési kiadásait és jövőbeni terveit vizsgáltuk. A kérdőíves vizsgálat részben korábbi NMHH-s kutatásokra épül, ezért az időbeli összehasonlításra is lehetőséget nyújt, részben új eszközök, technológiák, használati szokások megjelenését próbálta megragadni. Az Ariosz kutatócég által készített kérdőíves felmérést, amelynek során 2000 háztartás, illetve 2000 felnőtt válaszolt, a hatóság 2009 óta éves rendszerességgel hajtja végre.

Néhány érdekesebb téma a mostani kutatásból:

  • a hazai digitális érettség: internetezésre alkalmas eszközök és az internet terjedése a háztartásokban,
  • távközlési szolgáltatások kombinációi a háztartásokban,
  • a csomagolt szolgáltatások elterjedtsége,
  • mennyire tartják nélkülözhetetlennek a különböző távközlési szolgáltatásokat, valamint
  • számlafizetési módok elterjedtsége a távközlésben.


A kutatási eredmények összefoglalóját jobb oldalon, a „Kapcsolódó dokumentumok” dobozból lehet letölteni. Bármilyen további kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal: info@nmhh.hu.