Lessátor és Oscar-díj a médiatudatosság szolgálatában – Ifjúsági sajtófesztivál a Millenárison

Közzétéve: 2013. május 10.

null

Mintegy kétezren látogattak el a pénteken megrendezett jubileumi 20. DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiválra a fővárosi Millenáris Parkba, ahol az esemény főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) népszerű, interaktív, filmes, tévés és videós programokkal várta a résztvevőket.

A DUE Médiahálózat szervezésében 1993 óta évente meghirdetett seregszemle egész napos színvonalas szakmai és szórakoztató programok mellett adott alkalmat a média iránt érdeklődő, az újságírószakmát művelő fiataloknak a személyes találkozásra és az inspiráló élményekre. Az NMHH, felismerve a kezdeményezés értékét, évek óta főtámogatója a rendezvénynek.

due kép 1

Az idei fesztivált a sokszínűség is jellemezte.

Az NMHH főigazgatója, Aranyosné dr. Börcs Janka megnyitóbeszédében a fiatal nemzedék kiemelt szerepéről beszélt a jövő médiakultúrájának formálásában. Kitért arra, hogy a digitális univerzum alapos ismerete, a tudatos médiahasználat mindenekelőtt kézzelfogható előnyökkel jár, másodsorban pedig segít elkerülni az esetleges veszélyforrásokat.

Aranyosné megnyitja a fesztivált

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója megnyitja a fesztivált.

A hatóság munkatársai az idei jubileumi rendezvényre szánt programjaikat is úgy tervezték meg, hogy azok hozzájáruljanak a fiatalok tudatos médiahasználatához. Az arra vállalkozók megismerkedhettek például a greenbox-technikával, vagyis kipróbálhatták, milyen időjárás-jelentők vagy gyermekhíradósok lennének – ebben pedig Mátyássy Áron, az országos digitális átállás reklámfilmjeinek rendezője is segített nekik. Ez a lehetőség egyúttal az idén megnyíló H95 Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ beharangozójaként is szolgált, ahová a tervek szerint évente tízezer diák látogathat majd el azért, hogy médiaismereteit az NMHH segítségével, interaktív módon továbbfejlessze.

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra mozijában természetfilmes, ifjúsági filmes és animációs szekciókat látogathattak az érdeklődők. A fiatalok emellett kipróbálhatták a lessátras fotózást, beszélgethettek Csukás István íróval, valamint Rófusz Ferenc animációs rendezővel, aki Oscar-díját is magával hozta. Az alkotót a Magyar Média Mecenatúra program is támogatta legfrissebb, A toppik című animációs filmje kapcsán, amelynek tesztvetítésére itt a fesztiválon került sor.

A rendezvényen kihirdették az NMHH és a DUE közösen meghirdetett, a digitális átállás népszerűsítését szolgáló Forgass és ossz! videopályázat eredményét, és bemutatták a nyertes filmet. A digitális átállás sarokban többek között set-top-box összeszerelő versenyben is részt vehettek a diákok, egy szakmai totó kitöltésével pedig összemérhették a fesztiválon megszerzett tudásukat is.

A program részeként átadták a DUE díjait, amelyekkel a legtehetségesebb diákújságírókat jutalmazták.

A fesztiválról készített képek letölthetők az NMHH közösségi oldalán, a kapcsolódó linken találhatók: