Két hét múlva Csongrád megye is átáll a digitális vételre

12 nap múlva leállnak a szegedi és szentesi analóg adók is

Közzétéve: 2013. július 18.

null

Kevesebb, mint két hét múlva megszűnik az analóg televízióadás Csongrád megyében is. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) képviselői és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke közös sajtótájékoztatón hívták fel az érintett televíziónézők figyelmét arra, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig, álljanak át mielőbb a digitális adások vételére.

Vári Péter Magyar Anna Zsuppán Attila cikktestbe

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese, Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.

Kevesebb, mint két hét, és a korábbi analóg műsorszórást Csongrád megyében is felváltja a digitális földfelszíni adás. Az érintetteknek, akik jelenleg hagyományos analóg földi adást néznek, azaz kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait látják, fel kell készülniük az átállásra. A digitális adások már most is elérhetők, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az átállást” – mondta el Zsuppán Attila, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója Szegeden.

Az átállás első üteme július 31-én zárul, és 14 megyét érint. Jelenleg az analóg és a digitális műsorszórás párhuzamosan érhető el, ezután azonban az érintett területeken, így Csongrád megyében is már csak a sokkal jobb kép- és hangminőséget kínáló digitális földfelszíni adás lesz fogható.

Vári Péter, a Hatóság műszaki főigazgató-helyettese elmondta: „a digitális adás jelenleg már az ország területének 98 százalékát lefedi, tehát bármikor átállhatunk a korszerűbb vételi módra. Ehhez nem szükséges új televíziót vásárolnunk, elég egy jelátalakítót, más néven set-top-boxot és antennát csatlakoztatni már meglévő készülékünkhöz. Aki több csatornát szeretne nézni, mint az átállás után ingyenesen elérhető 7, választhat a piacon lévő szolgáltatók előfizetési csomagjai közül is.”

Csongrádi sajtáj cikktestbe

Az NMHH szociális támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy állami támogatást kaphassanak mindazok, akik önállóan nem képesek végrehajtani az átállást. A hatóság szakemberei eddig több mint 400 ezer rászorultat kerestek fel. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta, „a megyében 21.253 rászorultat azonosítottak, és közülük 5.113 fő élt az állam által nyújtott lehetőséggel. Az NMHH szerelői már 3.781 főnél végezték el a szerelési munkálatokat, tehát ennyi háztartásban már a digitális átállás nyújtotta előnyöket élvezik.”