Szeptember 3-án adóáthangolás a Kab-hegyi, tamási és a kaposvári adótornyokon

A set-top-boxok és a tévék újrahangolása után minden földi digitális csatorna a megszokott minőségben, zavartalanul fogható lesz

Közzétéve: 2013. augusztus 30.

null

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.

A digitális átállás első ütemében érintett területeken szeptember hónapban történik meg a digitális földi televíziós műsorokat sugárzó adóberendezések áthangolása. Az áthangolás napján néhány órára megszűnik a tévéadások vétele, és a digitális vevőkészülékeket (set-top-box, televízió) is újra kell hangolni. Ezután mindenki a megszokott minőségben élvezheti tovább a digitális adásokat.

A digitális átállás első ütemében érintett területeken az adótornyok áthangolását szeptember 3-tól 24-ig végzik el több szakaszban. Az adók az áthangolás után más frekvencián sugározzák majd a tévéműsorokat, ezért a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) is újra kell hangolni, hogy a megszokott tévécsatornáinkat láthassuk. Az áthangolások csak azokat érintik, akik szoba-, vagy tetőantennával, illetve set-top-boxszal (vagy a digitális adások vételére önmagában alkalmas modern tévékészülékkel) fogják a földi sugárzású digitális adásokat.

A szeptember 3-ai, keddi áthangolás a Kab-hegyi, a kaposvári és a tamási adótornyok vételi körzetében élő tévénézőket érinti. Az áthangolás napján a tévékészülékeken reggel 8 és este 18 óra között nem lesz látható semmilyen műsor, mivel az adótornyokban erre az időre leáll a sugárzás. Az adásszünet tehát nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set-top-box hibáját.

Az adótornyok áthangolása és újraindítása után a televíziónézőknek újra kell hangolniuk a vételi eszközöket (televízió, set-top-box), hogy ismét láthassák a tévéműsorokat. A modern készülékek automatikusan megkeresik a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítani az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

Az áthangolás és a vevőkészülékek helyes beállítása után minden eddigi televíziós csatorna a megszokott kép- és hangminőségben lesz fogható továbbra is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett az frekvenciacserében.

Ezen kívül a (06 80) 383940-es, ingyenesen hívható zöld számon is kérhetnek segítséget a nézők.