Az NMHH rendezte meg a 2015-ös Rádiótávközlési Világértekezlet előkésztő ülését

Közzétéve: 2013. szeptember 6.

null

Az NMHH meghívására 2013. szeptember 3-5. között Budapesten rendezték meg a 2015-ben tervbe vett Rádiótávközlési Világértekezlet (WRC-15) előkészítésével foglalkozó Konferencia Előkészítő Csoport (CPG) PTA munkacsoportjának ülését.

Az ülésen európai országok képviselői mellett nemzetközi szakmai szervezetek (köztük a Nemzetközi Távközlési Egyesület, a NATO és az Amerikai Távközlési Szervezetek) szakértői vettek részt.

Vári Péter, az NMHH főigazgató helyettese megnyitó beszédében a WRC-15 témáinak fontosságát hangsúlyozta és tájékoztatást adott az NMHH idei kiemelt szakmai feladatairól, köztük a digitális átállás folyamatáról és a digitális hozadéksáv jövőbeni felhasználásának tervéről.

WRC-18 értekezlet csoportkép

Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese, dr. Pados László, az NMHH Frekvencia- és azonosítógazdálkodási főosztályának vezető-helyettese, Alexander Kühn, a CPG PTA munkacsoport elnöke és Hannelore Schwarz, a CPG PTA munkacsoport titikára.

A CPG PTA napirendi pontjai között olyan fontos, Magyarországot is közvetlenül érintő témák szerepeltek, mint

  • a közbiztonsági és katasztrófa elhárító rendszer (PPDR) részére olyan műszaki feltételeket kidolgozása, amely lehetővé teszi a szélessávú, korszerű technológia alkalmazását (mint pl. EDR),
  • a Föld- és űrkutatás számára szükséges frekvenciaigények kielégítésének lehetősége,
  • a Nemzetközi Rádiószabályzat ajánlásainak és határozatainak felülvizsgálata,
  • a piko és nano műholdak szabályozása (mint pl. a magyar MASAT),
  • a referenciaként használatos Világidő 1 másodperccel történő pontosítása (ami valamennyi számítógépes rendszert, így a bankok elszámoló rendszereit is érinti),
  • a WRC-18 Rádiótávközlési Világértekezlet lehetséges napirendi pontjainak meghatározása.

 

Az ülésen elfogadták a témákra vonatkozó európai közös javaslatok tervezetét, melyek a WRC-15 során a tagállamok által képviselt közös szakmai elképzeléseket rögzítik és akár évtizedekre meghatározzák a rádiótávközlés jövőjét.