Szabolcs-Szatmár-Bereg megye október 31-én áll át digitális vételre

A második ütem területén augusztus 31-én befejeződött a szociálisan rászorulók felmérése

Közzétéve: 2013. szeptember 11.

null
Kettőezer-tizenhárom október 31-én zárul a digitális átállás második üteme. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) folytatja országos kampányát, amelynek célja, hogy minden érintettet tájékoztasson az átállással kapcsolatos teendőkről. A második ütemben érintett megyékben már 40 ezer háztartásban az NMHH által ingyenesen beszerelt vevődekóderek segítségével nézik a digitális tévéadásokat. Az NMHH továbbra is mindenkinek segít, aki önerőből nem tudja megvalósítani az átállást – hangzott el a hatóság Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére.

Az NMHH munkatársai az első ütemben érintett területen 55 ezer háztartásban szerelték fel ingyenesen a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket.

„A munka a második ütem területén is jó ütemben halad, az érintett megyékben már harmincnyolcezer háztartásban oldottuk meg a digitális vevőeszközök beszerelését. A családoknál beltéri vevődekódert, más néven set-top-boxot és antennát, vagy műholdas vételre alkalmas vevőegységet szereltünk be, vagy egy kedvezményes előfizetői csomaghoz való hozzájutást biztosítottuk” – tájékoztatott Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

A digitális átállás azokat érinti, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, tehát hagyományos (analóg) módon televízióznak. Ahhoz, hogy az átállás után is ingyenesen televíziózhassanak, nem szükséges lecserélni meglévő televíziókészüléküket, elég a digitális vételi eszközök, egy set-top-box és egy antenna beszerezése.

„Az átállás után a nézők immár hét csatornát érhetnek el ingyenesen, hiszen a korábban fogható három mellett a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen látható. Emellett olyan kényelmi funkciókat is használhatnak, mint a műsorok eredeti nyelven való elérése, a gyermekzár vagy az elektronikus programújság. Mindezt kiváló kép- és hangminőségben” – mondta el Vári Péter, a hatóság műszaki főigazgató-helyettese.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy aki bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője. Ezekben az esetekben a digitális átállás a szolgáltató felelőssége.

„Aki önerőből nem tudja végrehajtani a digitális átállást, számára az NMHH szociális alapú támogatási programot dolgozott ki, melynek keretén belül megvásárolja és be is szereli a szükséges vételi eszközöket”– fejtette ki Karl Károly, az NMHH hírközlésfelügyeleti főosztályának vezetője.

A támogatás feltételeiről és részleteiről a www.digitalisatallas.hu oldalon és a (06-80) 38-39-40-es ingyenes, zöld számon tájékozódhatnak az érintettek. Az október 31-i átállás után még 30 napig igényelhető a támogatás.

Zsuppán Attila hangsúlyozta: „Azt tanácsoljuk, hogy senki se várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, mivel mind a hatóság, mind a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével. Az ingyenes digitális földfelszíni vétel már most is elérhető.”

„Nyíregyháza már közel egy éve szorosan együttműködik az NMHH-val, hogy minden érintett megkapja a megfelelő tájékoztatást, és a segítség eljusson minden rászorulthoz” – mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint ötvenhétezer rászorult él, aki közül 22 ezer 505-en igényelték az NMHH által nyújtott segítséget. A megye területén közel tizenegyezer otthonban már beszerelték a szükséges eszközöket, így e háztartások már a digitális adás minden előnyét élvezik” – emelte ki a polgármester.

Nyíregyházán a 4676 jogosult rászoruló közül 1225-en igényelték a szociális alapú támogatást, így hamarosan ezen családok esetében is megtörténik az átállás.