Északkelet Magyarországon folytatódnak a digitális televízióadó áthangolások november 7-én

A set-top-boxok és a tévék újrahangolása után minden földi digitális csatorna a megszokott minőségben, zavartalanul fogható lesz

Közzétéve: 2013. november 7.

null

A november 7-e, csütörtöki áthangolás a tokaji, kazincbarcikai, sályi, sátoraljaújhelyi és nyíregyházi adótorony vételkörzetében élő tévénézőket érinti. Az áthangolás napján a tévékészülékeken reggel 8 és este 18 óra között nem lesz látható semmilyen műsor, mivel az adótornyokban erre az időre leáll a sugárzás. Az adásszünet nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set-top-box hibáját. A vevőkészülékek (set-top-box, digitális televízió) újrahangolása után a nézők a megszokott minőségben élvezhetik tovább a digitális adásokat.

A digitális átállás második ütemében érintett területeken az adóállomások áthangolása több szakaszban zajlik. A folyamat november 5-én indult és 28-án Sopronban és Kőszegen zárul. Az adók az áthangolás után más frekvencián fogják sugározni a tévéműsorokat, ezért a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) újra kell hangolni, hogy láthatóak legyenek a megszokott tévécsatornák.

Egyes készülékek automatikusan megkeresik a megváltozott frekvencián a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítani az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Az áthangolás és a vevőkészülékek helyes beállítása után minden eddigi televíziós csatorna továbbra is a megszokott kép- és hangminőségben lesz fogható.

Az áthangolások csak azokat érintik, akik szoba-, vagy tetőantennával, illetve set-top-box-szal (vagy a digitális adások vételére önmagában alkalmas modern tévékészülékkel) fogják a földi sugárzású digitális adásokat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a www.digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében. Ezen kívül a 06 80 38 39 40-es, ingyenesen hívható zöld számon is segítséget kérhetnek a nézők.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és négy rádióadás (Kossuth Rádió, Petőfi Rádió, Bartók Rádió, Dankó Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.