Hiánypótló statisztikai adatbázis az NMHH-tól

Közzétéve: 2013. november 11.

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton értesítjük, hogy karbantartási munkálatok miatt 2018.12.11-én és 2018.12.12-én az Egységes hírközlés-, média- és mozgókép-statisztikai adatbázis nem lesz elérhető! Megértésüket, türelmüket köszönjük!

A hírközlési szektor és média ágazat különböző területein dolgozó szakemberek, újságírók, kutatók, de az érdeklődő laikusok számára is különleges, egyedi és mással nem pótolható információforrás lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatbázisa.

Az Egységes hírközlés-, média- és mozgókép-statisztikai adatbázis egy interneten elérhető statisztikai tárhely, amely több százezer adatot tartalmaz 1990-től napjainkig. Az adatbázis az ehmmsa.nmhh.hu címen már elérhető magyar és angol nyelven is.

Az adatbázisból lekérdezhetők többek között egy adott időszak elemzése szempontjából releváns magyarországi makrogazdasági adatok éppúgy, mint a vezetékes és mobiltelefonos hívások száma, időtartama, a kábeltévé-szolgáltatást igénybe vevő háztartások száma megyék és régiók szerint, az internet-előfizetések száma hozzáférési technológia szerint, a televíziózásra fordított idő demográfiai csoportonként, a különböző tévécsatornák közönségarányai, a médiaszolgáltatások száma és egyéb adatai.

Az Egységes hírközlés-, média- és mozgókép-statisztikai adatbázis több mint 400 ezer adatot tartalmaz. Számos tábla egészen 1990-ig visszamenőleg tárolja a statisztikákat, azaz az adatbázis huszonnégy évet ölel fel. Az egységes adatbázis létrehozása során a korábban csak hírközlés-statisztikai adatokat tartalmazó – még az NMHH jogelődje által indított – adatbázist a szakemberek teljesen átdolgozták, frissítették és feltöltötték a média- és a mozgókép-statisztikai adatokat is.

Az adatok több mint egy tucatnyi hiteles és megbízható, nyilvános forrásból származnak. A magyarországi piacok mellett az NMHH nemzetközi összehasonlító információkkal is segíti a felhasználókat. A portál rendszere a lekérdezések eredményeit táblázatos formában és grafikonon jeleníti meg, továbbá az adattáblákat a legtöbb táblázatkezelő szoftverrel és online alkalmazással kompatibilis formátumban képes exportálni. A grafikonok nagyméretű képként elmenthetők további felhasználásra. A lekérdezések az adott táblán belül különböző mutatók és évek szerint is finomíthatók, illetve tetszés szerint kombinálhatók egymással.

Az NMHH reményei szerint az egyszerű és könnyen kezelhető felület segítségével az Egységes hírközlés-, média- és mozgókép-statisztikai adatbázis hatékonyan segíti majd az egyes iparágakban működő szolgáltatók, a társhatóságok, illetve a hírközléssel, a médiával és a filmes szakmával foglakozó kutatók, a médiaszakemberek, továbbá az angol nyelvű változat révén a nemzetközi szervezetek munkáját. Ugyanakkor egyszerűségének köszönhetően joggal keltheti fel az érdeklődő laikusok figyelmét is.

Az adatbázis használatát rövid, magyar és angol nyelvű videóval is segíti az NMHH. A videókat a jobb oldalon található, Kapcsolódó videók címszó alatt lehet elérni.