Élénk érdeklődés mellett tartották meg a frekvenciagazdálkodásról szóló tájékoztatót

Közzétéve: 2013. november 13.

null

A Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály szakértői az ipar, a szolgáltatók és a szakma iránt érdeklődők számára november 8-án tájékoztatást adtak a WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezletre történő felkészülés eddigi eredményeiről.

Közel 80 fő vett részt a frekvenciagazdálkodás aktuális kérdéseiről tartott tájékoztatón, amelyet Both Zoltán, az NMHH hírközlési igazgatója nyitott meg.

Both Zoltán cikktestbe

Both Zoltán, az NMHH hírközlési igazgatója

A WRC-15 Rádiótávközlési Értekezletre történő felkészülés eredményeiről, az európai közös állásfoglalás kidolgozásának helyzetéről a munkacsoportokban résztvevő szakértők adtak áttekintést. Az egyes téma csoportokat élénk vita követte, ahol a szolgáltatók ismertették észrevételeiket.

A tájékoztató a felkészülési folyamat első lépése, amelynek végeredménye az európai közös állásfoglalások kidolgozása, amelynek elfogadása előtt – az előző évekhez hasonlóan – az NMHH konzultációt fog szervezni az érintett szolgáltatókkal.

WRC-15 konferencia közönség cikktestbe

Az értekezlet résztvevői

A könnyített frekvenciaengedélyezési eljárást várhatóan a jövő év elején vezetik be, az NMHH a szoftverrendszer kezelésével kapcsolatban gyakorlati bemutatót szervez majd a közeljövőben.

Miután az Eht felhatalmazása alapján a frekvenciagazdálkodásra vonatkozó jogszabályok egységesen NMHH-rendeletként jelennek meg, lehetővé vált a szabályozás struktúrájának módosítása és egy egységes szabályozási rendszer létrehozása. Az új nemzeti frekvenciafelosztás és -felhasználás szabályozásának új struktúrája az Európai Unió jóváhagyása után, várhatóan jövő év második felében lép hatályba.

A vitát vezető Vári Péter főigazgató-helyettes közölte a résztvevőkkel, hogy az elhangzott előadások megtalálhatók lesznek az NMHH honlapján is. Észrevételeket, javaslatokat lehet tenni az elhangzott témákban 2013. december 15-ig írásos formában.

 

Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály