Az NMHH átadta a harmadik Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt

A csúcstechnikával felszerelt médialabort a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói vehetik birtokba

Közzétéve: 2013. december 12.

null
Új Médiakultúra Kreatív Műhely néven a legkorszerűbb szoftverekkel és nagy teljesítményű számítógépekkel felszerelt médialabort adott át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) 2013. december 12-én. A labor elsősorban a felsőoktatási intézmény Média Intézetében folyó képzést támogatja, ugyanakkor az egyetem összes hallgatójának lehetőséget biztosít a legmodernebb informatikai eszközök használatára.

Az új NMHH--műhely bejárata a MOME-n

A MOME-n berendezett médialaborban hat darab Apple iMac 27 csúcskategóriás számítógép működik, amelyeket az NMHH az Adobe cég legkorszerűbb kreatív szettjének valamennyi programját tartalmazó szoftvercsomagjával (Adobe CS6 Master Collection) szerelt fel. A konfiguráció segítségével a gyakorlati oktatás során a hallgatók képessé válnak a hagyományos és az újmédiás/multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás, kreatív tervezés során felmerülő legösszetettebb feladatok elvégzésére is.

A MOME-n Kopek Gábor rektor társaságában dr. Karas Monika, az NMHH elnöke adta át az intézmény hallgatóinak azt a kreatív médialabort, amelynek teljes technikai felszerelésről és berendezéséről a hatóság gondoskodott. A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére alkalmasak.

Az NMHH Új Médiakultúra Programja keretében az ország összes olyan vezető egyetemén hasonló műhelyek átadását tervezi, amelyek a médiával, illetve kommunikációval foglalkozó hallgatók mellett egyaránt nyitottak a művészeti, informatikai vagy akár a média- és infokommunikációs jogi tanulmányokat folytató diákok számára is.

„Ha valahol van értelme az új médiakultúráról beszélni, akkor azt hiszem, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ilyen hely, hiszen itt a kreativitás, az alkotás, az újdonságok keresése minden dolog lényege. Hiszek abban is, hogy 21. századi modern hatóságként a mi feladatunk az, hogy ösztönözzük, bátorítsuk ezt a kreativitást, amely még gazdagabbá teszi a digitális világot.” – mondta a megnyitón Karas Monika, az NMHH elnöke.

„Az átadott labor lehetőséget ad a MOME hallgatóinak, hogy az egyetemen elsajátított tudást, a saját szellemiségüket és gondolataikat a lehető legmagasabb színvonalon és minőségben fejezhessék ki.” – fogalmazott Kopek Gábor rektor.

Az első két Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt 2012 decemberében és 2013 februárjában a Pécsi Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen adta át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A MOME Zugligeti úti komplexumának B-épületében létrehozott labor felszereltsége teljes mértékben megegyezik a Pécsett és a Pázmányon már sikeresen működő laboréval.