Az európai médiaszabályozás előtt álló kihívásokat értékelték a Médiatanács és az Európa Tanács szervezésében

Közzétéve: 2013. december 18.

null

Az önszabályozás a jövő médiaszabályozásának egyik hangsúlyosan megjelenő módja lehet, ugyanakkor az állami szerepvállalás is elengedhetetlen a törvényi szabályozás területén – hangsúlyozták a magyar és külföldi előadók a kedden megrendezett nemzetközi médiaszabályozási konferencián Budapesten.

Az NMHH Médiatanácsa és az emberi jogok európai szintű védelmét célul tűző Európa Tanács 2013 elején állapodott meg egy szakmai együttműködésben, amelynek során a felek egymás tevékenységének kölcsönös, a korábbiaknál mélyebbre ható megismerését tűzték ki célul. Mind az Európa Tanács, mind a Médiatanács számára fontos, hogy a magyar médiaszabályozást az európai ajánlások és standardok tiszteletben tartásával alkalmazzák a gyakorlatban.

EU_media_cikkbe_

A médiakonferencia résztvevői. Első sorban középen Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete, aki a konferenciát megnyitotta.

A december 17-én a Hotel Corinthiában megrendezett nemzetközi konferenciát a program finanszírozását biztosító Norvég Civil Támogatási Alap képviseletében Tove Skarstein, Norvégia nagykövete nyitotta meg. A konferencián külföldi és magyar médiajogászok és médiaszakértők vettek részt, többek között Aidan White, az Ethical Journalism Network igazgatója, Eve Salomon jogi és szabályozási szakértő, Joan Barata, az EBESZ sajtószabadság-képviselőjének főtanácsadója, Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke, Nádori Péter és Gerényi Gábor, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökségi tagjai és Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára.

Médiakonferencia, elnöki asztal Balról jobbra az asztalnál: Aidan White, az Ethical Journalism Network igazgatója, Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára, Nádori Péter és Gerényi Gábor, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete elnökségi tagjai, Eve Salomon jogi és szabályozási szakértő, Bartók- Gönczy Balázs NMHH és Koltay András a Médiatanács tagja, a pulpitusnál Weyer Balázs, a Főszerkesztők Fórumának elnöke.

A rendezvényen a résztvevők előadások és panelbeszélgetések formájában vitatták meg az új médiakörnyezet által felvetett szabályozási kérdéseket, leszögezve, hogy a politikai-közéleti újságírás elengedhetetlenül fontos a demokratikus társadalmi berendezkedés számára, és ehhez megfelelő gazdasági alapok is szükségesek. Az önszabályozás a jövő médiaszabályozásának egyik hangsúlyosan megjelenő módja lehet, amennyiben a kiadókat és médiaszolgáltatókat abban érdekeltté lehet tenni. Az állami szerepvállalás is elengedhetetlen a törvényi szabályozás területén (amelynek meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a sajtószabadság biztosítása és a közérdek védelme között), másfelől hosszabb távon felmerülhet a közéleti tartalmak finanszírozásában való részvétele is.

A résztvevők több oldalról is megemlítették azon jelenséget, miszerint a médiapiacon olyan új, magánszereplők jelentek meg, amelyek vagy a reklámbevételek koncentrálása, vagy pedig a tartalmakhoz való hozzáférés szűkítése által veszélyeztethetik a médiapluralizmust (közösségi oldalak, keresőprogramok, connected tv), de amelyek jelenleg még nem állnak a médiaszabályozás hatálya alatt.

EU_media_cikkbe

Eve Salomon, az Európa Tanács jogi és szabályozási szakértője és Koltay András, a Médiatanács tagja válaszolnak az újságírók kérdéseire

A konferencia végén a szervezők részéről Koltay András, a Médiatanács tagja és Eve Salomon, az Európa Tanács jogi és szabályozási szakértője tartott közös sajtótájékoztatót. Megállapították, hogy a magyar médiaszabályozás 2013. áprilisi módosítása, valamint az Alkotmánybíróság korábbi, 2011. decemberi döntése lezárta a Magyarország és az Európa Tanács között fennálló vitát a normaszöveg tartalmáról. A két együttműködő szervezet az elmúlt év során rendszeresen konzultált, amelyet kölcsönösen eredményesnek ítéltek. Eve Salomon közölte: bár maradtak még vitatott kérdések a jogszabályt illetően, az erőfeszítéseiket inkább arra fordítják, hogyan alkalmazható az a legjobban a gyakorlatban.

Koltay András szerint az együttműködés során a hazai jogalkalmazók és más döntéshozók is megismerkedtek az Európa Tanács vonatkozó ajánlásaival és elvárásaival, az európai médiaszabályozás részleteivel és jövőbeli lehetséges irányaival. Álláspontja szerint a magyar joggyakorlat ezekkel összhangban működik. Beszámolt arról is, hogy az eseménysorozat lezárásaként megrendezett konferencia résztvevőinek írásait hamarosan egy kötetben jelentetik meg, szintén a Norvég Alap támogatásával. A felek kölcsönösen bizakodóan nyilatkoztak a jövőbeni szakmai együttműködés lehetőségeiről. További információ az együttműködés honlapján, a http://mediaszabalyozas2013.nmhh.hu/ oldalon található.