Az NMHH üdvözli az egységes internet szolgáltatás-leíró táblázatok megjelenítését a szolgáltatók honlapjain

Közzétéve: 2013. december 18.

null

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) bejelentése szerint az Egyesületet alkotó vállalatok elkészítették szélessávú internet-hozzáférés csomagjaik szolgáltatás-leíró táblázatait, és elérhetővé tették őket honlapjaikon. A táblázatok az egyes szélessávú internetcsomagokra jellemző sebességek mellett azt is tartalmazzák, hogy a csomag előfizetőinek milyen korlátozásokkal kell számolniuk (például VoIP-, videó-, illetve fájlcserélő alkalmazások lassítása vagy tiltása).

Az internet szolgáltatások átláthatóságának jelentős növelését lehetővé tevő egységes szolgáltatás-leíró táblázatok megjelentetése hosszú előkészítő munka eredménye. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012 nyarán lefolytatott konzultációja nyomán kapott visszajelzések alapján a hálózatsemlegesség témakörében a szolgáltatások átláthatóságának hiánya okozza a legnagyobb problémát. Ennek megfelelően a Hatóság tájékoztatót adott ki, melyben felhívta a szolgáltatókat, hogy honlapjaikon, a technológia területén kevéssé jártas internetezők számára is érthető módon fogalmazzák meg az egyes internet csomagok legfontosabb jellemzőit. A tájékozató külön kiemelte, hogy a jobb összehasonlíthatóság érdekében az internet-hozzáférés csomagok legfontosabb tulajdonságait leíró táblázatok minden szolgáltatóra egységesek legyenek.

A Hatóság lehetőséget biztosított a szolgáltatók számára, hogy az átláthatóságot biztosító táblázatokat önszabályozás keretében alakítsák ki.

Az elmúlt időszakban az érintett internet-hozzáférés szolgáltatók több alkalommal egyeztettek a Hatósággal annak érdekében, hogy a táblázatokban megjelenő jellemzők tartalmazzák a legfontosabb információkat, ugyanakkor a túlzott részletezettség ne nehezítse az áttekinthetőséget.

Az NMHH bízik abban, hogy az együttműködés eredményeképp a szolgáltatók honlapján elérhető táblázatok jelentős segítséget fognak nyújtani a felhasználók számára a rendelkezésre álló nagyszámú internet-hozzáférés csomag közül a megfelelő kiválasztásában.