Novemberben az előfizetők 67,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat

Közzétéve: 2014. január 28.

null

A gyorsjelentés a tizenegy magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 88 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban csaknem 3,4 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó közel 700 ezer háztartás túlnyomó zömében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., Hello HD Kft.; UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.), 2013. november végén 3,022 millió előfizetést tartottak nyilván.

Novemberben a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 67,3 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül novemberben 979 ezerről 991 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (jellemzően műholdas) szolgáltatást 919 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 123 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint 32,5 százalékról 32,8 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése kis mértékben csökkent, novemberben 34,5 százalékon állt, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya 32,7 százalékra csökkent.

 

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 26,3 százalék, a második a Telekom, amelynek piaci részesedése 23,7 százalék, a harmadik a DIGI, piaci részesedése a vizsgált hónapban 22,6 százalék volt.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 83 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma novemberben 1,979 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 992 ezerről 988 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 26,9 százalék, második helyen a Telekom van 21,2 százalékkal, ezt követi a DIGI 18,6 százalékkal, míg negyedik a sorban a több száz – a gyorsjelentésben nem szereplő – kisebb szolgáltató együttes részesedése 15,7 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi. Ezen a platformon a piacvezető DIGI részesedése 31,5 százalék, majd a Telekom következik 29,4 százalékkal, a harmadik hely a UPC-é, részesedése pedig 25,1 százalék. A MinDig TV Extra részesedése 11,8 százalék, a Hello Digital szolgáltatás 2,1 százalékon állt november végén.