Az új rádióalkalmazások bevezetése is téma a WGFM budapesti fórumán

Közzétéve: 2014. február 6.

null
Egyedülálló a Magyarországon február 3-7. között megrendezendő frekvenciagazdálkodási találkozó, hiszen kevés példa volt eddig arra, hogy a szektor fejlődési irányait a hatóságok és a Postai és Távközlési Igazgatások Európai értekezlete (CEPT) frekvenciagazdálkodási munkacsoportja, a WGFM szakemberei műszaki és gazdasági szempontból közös platformon elemezzék. A rendezvény előadói olyan nemzetközileg elismert szakemberek, akik közösen tárják fel a frekvencia felhasználásban rejlő új lehetőségeket, és azonosítják a sikeres kezdeményezésekhez szükséges tényezőket.

WGFM-konferencia, szövegtörzsbe ágyazott kép (587x391px)

Fotók: Sebestyén Gábor

A frekvenciagazdálkodás európai szabályozásáról és a budapesti szakmai találkozóról dr. Dobreff Csabát, az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályának vezetőjét (kis képünkön) kérdeztük.

– Mi a szerepe a CEPT-nek az európai spektrumgazdálkodás szabályozásában?

– A rádiótávközlés határokon átívelő jellege szükségessé tette a nemzetközi szabályozás létrehozását. A Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezletét 1959-ben alapították, azért hogy segítse az európai térség távközlési céljainak összehangolását. A CEPT-nek 48 tagja van, így tevékenysége Európa egészére kiterjed. A Budapesten ülésező WGFM a CEPT frekvenciagazdálkodási munkacsoportja, amely a spektrumgazdálkodási stratégiák kidolgozásával és a nemzetközi frekvencia-felosztások harmonizációjával foglalkozik.

– Miért olyan fontos az egységes frekvenciahasználat Európában?

Dobreff Csaba (120x188)– A rádiófrekvencia korlátozott erőforrás. Ezért fontos, hogy a rádiófrekvenciákat egységes, rendezett és hatékony módon használják a nemzetek. A frekvencia tervezési feladatok komplex végrehajtásához elengedhetetlen egy konzisztens, mind piacpolitikai, mind pedig technológiai szempontokból összehangolt európai stratégia kidolgozása és ezzel összhangban a jogi és műszaki szabályozás meghatározása. Ugyanis a megfelelő frekvenciagazdálkodás és használat biztosítja a hosszú távú fogyasztói igények kielégítését.

– Melyek a budapesti fórum legfontosabb témái?

– A workshopon több szempontból is elemezzük a spektrumgazdálkodás és a frekvenciahasználat lehetséges európai fejlődési irányait. Így az ülés kiemelt témái a repülőkön alkalmazható beszéd és adatátviteli szolgáltatások megvalósítási lehetőségei, a közrend és katasztrófa védelmi szélessávú rádióalkalmazások sávlokációs kérdései, a 2300-2400 MHz sávban új rádióalkalmazások bevezetése és a GSM-R kompatibilitás kérdése. Mivel hazánk is a CEPT tagja, így a tárgyalt témák döntő többsége hatással van a nemzeti frekvencia használatunk műszaki szabályozására, amely alól kivétel – Magyarország földrajzi adottságaiból adódóan – a tengeri kommunikáció szabályozási kérdése.