A határövezetekben is használhatók lesznek a legkorszerűbb adatátviteli technológiák

Közzétéve: 2014. május 30.

null

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság május 27-28-án nemzetközi frekvenciakoordinációs értekezletet tartott. A résztvevő országok műszaki megállapodást írtak alá, amely biztosítja a 900 és 1800 MHz-es sávokban az UMTS technológia mellett az LTE és a WiMAX alkalmazását a határövezetekben is.

Frekvenciakoordinációs értekezlet május 27-28-án (587x389px)

Az NMHH május 27­-28-án sikeres frekvenciakoordinációs értekezletet tartott Budapesten a szomszédos országok bevonásával. Az eredményes konzultációt követően hét ország képviselői – Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia és Szlovénia – aláírták azt a GSM900 és GSM1800 sávokra vonatkozó műszaki együttműködést, amely a felhasználók számára az országhatárok mentén is lehetővé teszi a korszerű mobiltechnológiák használatát. A nemzetközi megállapodás alapján a határövezetekben – a 900 és 1800 MHz-es sávokban – az UMTS technológia mellett az LTE és a WiMAX alkalmazása is akadálytalanná válik.

A minden fél számára kölcsönösen előnyös megegyezés lehetővé teszi, hogy Magyarország még nagyobb területén legyenek elérhetőek a legkorszerűbb mobilszolgáltatások, és tovább növekedjenek a szélessávval ellátott területek. Az együttműködésnek köszönhetően a jelenleg értékesítés alatt álló, még kihasználatlan frekvenciasávokat nemcsak mobiltelefon szolgáltatásra lehet majd használni, hanem szélessávú, nagy le- és feltöltési sebességre alkalmas internetkapcsolat biztosítására is.

A kétnapos budapesti tárgyaláson a társhatóságok tájékoztatást adtak a 410-430 MHz-es és a 450-470 MHz-es sávok jelenlegi használatáról, az érvényben lévő megállapodások módosítási lehetőségeiről, illetve a jövőben várható változásokról. Az értekezleten Horvátország csatlakozott a Magyarország által már 2004-ben elfogadott 450-470 MHz-es preferált sávfelosztási tervhez. A kiterjesztett megállapodás műszaki hátteret biztosít a szlovén és horvát határ menti területeken az 1,25 MHz sávszélességű CDMA rendszerek üzemeltetéséhez is.