Hét animációs filmterv támogatásáról döntött a Médiatanács

Közzétéve: 2014. november 12.

null
Berg Judit meséit hat epizódban, A brémai muzsikusokat homokanimációs sorozatban és Egerszegi Krisztina olimpiai felkészülését rendhagyó módon rajzfilmen is viszontláthatják a tévénézők más témák mellett a legújabb támogatott animációs filmtervek alapján. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának keddi döntésének köszönhetően 56 millió forint támogatáshoz jutott öt animációs sorozat és két önálló animációs mű a Magyar Média Mecenatúra program Macskássy Gyula-pályázat második fordulójában.

A Médiatanács filmtámogatási rendszerének fő célja, hogy színvonalas művészi mozgókép-alkotások készüljenek a magyar gyerek- és felnőtt tévénézők számára egyaránt. A testület legutóbbi, keddi ülésén hét animációs filmterv támogatásáról hozott határozatot a Macskássy Gyula-pályázat második fordulójában.

Az elsősorban gyermekeknek szánt alkotások között található Cakó Ferenc nemzetközi hírű animációs filmrendező Világ-mesék című homokanimációs sorozata, amely nemzetközi népmeséket dolgoz fel: Az ostoba Matjus című lengyel, A brémai muzsikusok című német és A varjúkirály című orosz történetet. Richly Zsolt a Kecskemétfilm képviseletében A fázó rókafiak című Kormos István-gyermekvershez kapott támogatást, amely egy hatrészes állatmese-sorozat befejező epizódja lesz. Berg Judit az évszakokról szóló Lengemesék könyvei alapján hat animációs epizód készül a nyári nádasban lakó állatok életéről. Egy ötrészes sorozat is képernyőre kerül Vers-kép címmel az Angelico atya néven híressé vált Stift Zoltán katolikus lelkipásztor illusztrációiból és Újházi Mária hittel foglalkozó verseiből kiindulva. B. Nagy Ervin fiatal rendező egy sorozatnak szánt első epizódban Egerszegi Krisztina világklasszis úszó hétköznapjait mutatja be két évvel a szöuli olimpia előtt ötperces animációs formában, Egér címmel.

Inkább a felnőtteket szólítja meg az A. Tóth Sándor festő, bábművész életéről készülő képzőművészeti animációs film: a főszereplő a modern bábjátszás bölcsőjének tekintett párizsi Szivárvány Színházat alapította meg a két világháború között, az 1937-es világkiállításon pedig aranyérmet nyert Madách Az ember tragédiájának formabontó előadásáért. Túlélők címmel egy különleges animációs filmterv is sikerrel pályázott egy eddig elmeséletlen, egyetlen magyar második világháborús hajókatasztrófájának témájával: 1941 novemberében az Ungvár nevű kereskedelmi hajó a romániai Brailában német katonai fennhatóság alá kerül, majd egy akna miatt felrobban – a rendező, Áprily Zoltán a hat túlélő tengerész egyikének unokája.

Az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra programjában két, a Dargay Attila- és a Macskássy Gyula-pályázatában is támogatja az értékes kortárs animációs alkotások létrejöttét. 2011 óta e két pályázat fordulóiban eddig 69 nyertes alkotás, közte hat 3-11 részes sorozat nyert el támogatást összesen 760 millió forint értékben. A mostani forduló nyerteseiről részletes információ a kapcsolódó dokumentumban olvasható. A Macskássy-pályázat következő fordulójában közel 63 millió forint keret áll rendelkezésre, az erre beadott pályázatokról 2015. január 7-ig dönt a Médiatanács.