A spektrumgazdálkodás új, egységes jogszabályi hátteréről tájékoztattuk a piaci szereplőket

Közzétéve: 2014. december 15.

null

A nemzeti frekvenciafelosztás és -felhasználás szabályait meghatározó új, egységes szerkezetbe összevont rendelettervezetet mutatta be a piaci szereplőknek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság azokon a tájékoztató előadásokon, amelyeket még december 10-én tartottak az Infokommunikációs Erőforrások Divízió munkatársai. Az NMHH Elnöke által kibocsátandó rendelet 2015-ben felváltja a spektrumgazdálkodást meghatározó, jelenleg hatályos 15/2012. (XII. 29.), 1/2013. (I. 7.) és 2/2013. (I. 7.) NMHH rendeleteket.

frekvenciarendelet_eloadas_hallgatosag_587x396px.jpg

Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató megnyitójában a közel hatvan meghívott piaci szereplőnek elmondta: az NMHH megalakulása után nem sokkal megkapta a felhatalmazást a spektrumgazdálkodási jogszabályok megalkotására. Ez teremtette meg az alapot a három külön rendeletben szereplő szabályozás integrálására.
A további előadások bemutatták az új jogszabály kialakításának szempontjait és alapelveit, valamint a munka közben felmerült jogi és műszaki jellegű kihívásokat.

Kettős elvárásnak kellett megfelelni: egyrészről be kellett tartani a jogszabályszerkesztésre vonatkozó előírásokat, mindezt úgy, hogy figyelembe kellett venni a szabályozás tartalmi sajátosságait, ami elsősorban a nemzetközi szabályozási környezetből eredő kötöttségeket, illetve a jelentős mennyiségű műszaki információs tartalmat jelenti. A három hatályos rendelet teljes szabályozási szövegét úgy kellett tehát átnézni, oly módon értelmezni és átalakítani, hogy a szabályozási szándék és tartalom sérülése nélkül az új struktúrába illeszkedjen.

A megvalósítás másik nagyon fontos aspektusa a módszertan volt. A kidolgozásban egyenlő arányban képviseltették magukat a polgári és nem polgári frekvenciagazdálkodási szervezetek, amelyek integrációja e munkával párhuzamosan fokozatosan egyre mélyebbé vált.

Az új rendelettervezetben már érezhetőek az elektronikus hírközlésről szóló törvény (Eht.) és egyéb jogszabályok ezzel összefüggésben történt, 2014-es módosításának hatásai is.

A jogszabálytervezet új struktúráját, használatát további két részletes szakmai prezentáció ismertette, majd a fórumot annak az informatikai rendszernek a bemutatója zárta, amely segíti a frekvencia-felhasználókat és engedélyezéssel foglalkozó hatósági munkatársakat abban, hogy könnyebben megszerezhessék a számukra szükséges információt az új jogszabályból. Az alkalmazás a Spektrumgazdálkodást Támogató Informatikai Rendszer (STIR) nevet viseli.

Az elhangzott előadások elektronikus segédanyagai a Kapcsolódó dokumentumok címszó alatt (jobbra) érhetők el.