Élénk érdeklődés kísérte a rádiótávközlésről szóló fórumot

Közzétéve: 2015. március 2.

A Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály szakértői az ipar, a szolgáltatók és a szakma iránt érdeklődők számára február 26-án előadást tartottak a WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezletre való felkészülés eddigi eredményeiről, a további munka irányairól, valamint a nemzetközi frekvenciafelosztás és -felhasználás szabályozási jövőképéről.

aranyosne_borcs_janka_megnyito_587x391px.jpg

Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója (balra) megnyitja az eseményt

Közel hetvenen vettek részt a rádiótávközlés aktuális kérdéseiről tartott fórumon tegnap, amelyet Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója nyitott meg. A WRC-15 előkészítésében résztvevő munkatársaink tájékoztatták az érintett piaci szereplők és szakmai szervezetek küldötteit a felkészülés jelenlegi állapotáról, bemutatták az egyes napirendi pontokhoz tartozó vizsgálatok eredményeit, a CEPT (Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete) szintjén kialakított előzetes közös álláspontokat, valamint szabályozásaranyi kérdéseket. A hazánkat is érintő napirendi pontokat párhuzamos szekcióbeszélgetéseken ismerhették meg a résztvevők a mozgószolgálati alkalmazások és PPDR-megvalósítások (közrend- és katasztrófavédelem), valamint a műholdas szolgálatok és szabályozási témakörökben.

A Rádió-távközlési Világértekezlet (WRC-15) következő ülését Genfben rendezik meg november 2-27. között. A rádiózás hosszú távú szabályozásáért felelős szakmai szervezet tárgyalja meg a frekvenciasávok felhasználásával kapcsolatos műszaki szabályozási és eljárásrendi kérdéseket, valamint meghatározza a spektrumpolitikai kereteket. A WRC-15 napirendi pontjaihoz kapcsolódó szakmai háttéranyagok és európai közös javaslatok kidolgozása már 2012-ben megkezdődött, és az előző WRC-n (WRC-12) elfogadott napirendi pontok szerinti témakörök tárgyalása már több éve zajlik az ITU (Nemzetközi Távközlési Egyesület) különböző régióiban.

A WRC-15 kiemelt témái között szerepel a szélessávú alkalmazások spektrumigénye és a mobil, azaz mozgószolgálati célra is alkalmas sávok vizsgálata, a jelenleg műsorszórásra használt 700 MHz-es frekvenciasáv mobil célú felhasználásának kérdése, a PPDR szabályozási kérdései, a nano- és pikoműholdak számának növekedésével felmerülő kérdések, az egységes világidő szabályozása és számos műholdas és tudományos alkalmazást érintő szabályozási kérdés.