Az NMHH Új Médiakultúra Kreatív Műhelye nyílt Debrecenben

Közzétéve: 2015. május 29.

null

A harmadik vidéki, országosan pedig a hatodik Új Médiakultúra Kreatív Műhelyt vehették birtokba a hallgatók és oktatóik a Debreceni Egyetemen pénteken, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak köszönhetően. Két fővárosi és három vidéki felsőoktatási intézmény – az ELTE, a MOME, a pécsi, a szegedi és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem – diákjaihoz hasonlóan, mától évente közel ezer debreceni fiatal használhat csúcstechnológiával felszerelt médialabort a szemináriumokon szakmai álmai megvalósítására, amelynek felszerelését teljes egészében a hatóság finanszírozta.

Debrecen Új Médiakultúra Kreatív Műhely 1

Balról: Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke; Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora | Fotók: Sebestyén Gábor

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az avatón hangsúlyozta, hogy a hatóság feladatának tekinti, hogy részt vállaljon a kreativitásra ösztönző technikai környezet létrehozásában a jövő médiaszakemberei számára. Az elnök hozzátette, hogy kulcsfontosságú, hogy modern és versenyképes eszközökön, a lehető legjobb képzésben legyen részük a debreceni kommunikáció- és médiaszakok hallgatóinak, hiszen ők lesznek azok a szakemberek, akik meghatározzák a média- és a hírközlési szektor fejlődési irányait az elkövetkező évtizedekben.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az átvételkor megköszönte az NMHH-nak, hogy munkatársai és a hallgatók a legújabb fejlesztésű eszközökön dolgozhatnak. A rektor elmondta, hogy az intézmény az adományt a legjobb tudása szerint szolgálja majd, a médialabort az oktatáson túl az egyetem szellemi kisugárzásának erősítésére is használja.  

A 12 millió forintból létrehozott, élenjáró technológiával felszerelt műhelyt a megnyitás pillanatától kezdve használatba vehették a diákok. Az NMHH három MacPro és három iMac 27-inch számítógépet, három Apple Thunderbolt kijelzőt, hat Adobe CS6 Master Collection kreatívszoftver-csomagot üzemelt be, valamint gondoskodott a műhely teljes kialakításáról és bútorzatáról is.

Debrecen Új Médiakultúra Kreatív Műhely 2

A legcélzottabban a kommunikáció és médiatudomány alap-, illetve mesterszakos hallgatói használják majd ki az NMHH kreatív médiaműhelyében rejlő lehetőségeket. Alapképzésen körülbelül 45, mesterképzésen pedig 20-30 hallgató szerez diplomát ezen a szakon évente, emellett a labor más karok kínálatában szereplő szakok – pl. a kereskedelem és marketing, a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási, az egészségügyi menedzser, az agrármérnök vagy az óvodapedagógus – hallgatói közül évente 900 diák kommunikációs ismereteinek fejlesztését, gyakorlati oktatását is támogatja majd, mintegy 60 tantárgy keretein belül.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, amelyeket a legújabb informatikai eszközökkel és szoftverekkel szerel fel. A színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek. A műhelyben használható számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. A hallgatók minden problémát képesek lesznek megoldani, amelyek a hagyományos és az újmédiás, multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás vagy a kreatív tervezés során felmerülhetnek.


Az NMHH támogatásával eddig megnyitott Új Médiakultúra Kreatív Műhelyek:

  • 2012. december – Pécsi Tudományegyetemen
  • 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
  • 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • 2014. október – Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • 2014. december – Szegedi Tudományegyetem
  • 2015. május – Debreceni Egyetem