Magyar filmszakmai delegáció járt Kínában

Közzétéve: 2015. szeptember 18.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képviselői szakmai tárgyalásokat folytattak a kínai mozgóképkultúra szakembereivel, és hazai kortárs alkotásokat mutattak be Sanghajban és Hangcsouban.

Magyar delegáció Kínában (587x369px)

A szeptember 9-e és 18-a között zajlott látogatás kiemelt célja az NMHH Médiatanácsának Mecenatúra Programjában, illetve a Nemzeti Filmalap által támogatott alkotások bemutatása, a kortárs audiovizuális kultúránk népszerűsítése volt Kínában. A sanghaji Long múzeumban magyar filmnapot tartottak: a délelőtti vetítésen kortárs animációs alkotásokat és gyermekfilmeket mutattak be, míg a délutáni előadásokon, olyan Magyarországon is népszerű ismeretterjesztő és dokumentumfilmeket láthatott a közönség, mint a „Magyarok a Barcáért” és a „Vad Szigetköz”. A filmnapot a Nemzeti Filmalap által támogatott „Liza a rókatündér” című nagyjátékfilm zárta.

A magyar delegáció tárgyalásokat folytatott a Shanghai Media Group, a kínai audiovizuális tartalomgyártás és forgalmazás legfontosabb központjának vezetőivel. A médiacsoport közvetlenül Sanghajt és a várost körülvevő két tartomány mintegy kétszáz milliós piacát látja el audiovizuális termékekkel, nemcsak a filmszínházakat, hanem a csoport által üzemeltetett 15 televíziót és egyéb platformokat is. A filmajánlókon túl szóba került az is, hogy jelenleg Magyarország kínálja Európában a legkedvezőbb feltételeket a filmkészítők számára, tekintettel a jól képzett filmes szakemberekre, a támogatási rendszerre és adózási kedvezményekre.

A magyar delegáció ellátogatott a Hangcsou-i (Hangzou) Művészeti Akadémiára is, ahol válogatást mutattak be a MOME diákjai által készített animációs alkotásokból a diákokból és oktatókból álló szakmai közönségnek. A vetítéseket követően az akadémia vezetőivel egyeztettek a jövőbeni együttműködések lehetőségeiről.

A delegáció részt vett Pekingben a Kínai-Magyar Médiafórumon, ahol a magyar fél képviselői a kiskorúak védelméről és a klasszifikációs rendszerről, a Mecenatúra Programról és az audiovizuális támogatások rendszeréről, továbbá a filmkészítőket megillető adókedvezményekről és egyéb támogatásokról tartottak előadást.

A 11 fős NMHH-MMA delegáció tagjai

  • Az NMHH részéről: dr. Kollarik Tamás, Médiatanács-tag; dr. Vass Ágnes, Médiatanács-tag; dr. Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda vezetője; dr. Ocskó György, nemzetközi kapcsolatok munkatárs;
  • a Magyar Művészeti Akadémia részéről: dr. Kucsera Tamás, főtitkár; Gyulai Líviusz, Kossuth-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Orosz István, animációfilm-rendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Varsányi Ferenc Emmy-díjas animációfilm-rendező; Répás Zsuzsanna, az MMA Nemzetközi és Határon Túli Kapcsolatok Főosztály vezetője; Komlóssy Ágnes, nemzetközi referens képviselte hazánkat.