NMHH: izgalmas hatósági kihívás és szükségszerű küldetés stratégiai döntéseket hozni

Az NMHH főigazgatója megnyitóbeszédet tartott a MédiaPlatform 2015 konferencián

Közzétéve: 2015. szeptember 28.

null

Amit ma irányként közösen jelölünk ki az infokommunikációban, az fogja meghatározni a jövőt – hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója, Aranyosné dr. Börcs Janka a szeptember 28-29. között megrendezett MédiaPlatform 2015 konferencia megnyitóján a budapesti SYMA Csarnokban. Az idén már harmadik alkalommal megtartott rendezvény terepet biztosít a műsorterjesztői és a tartalomgyártói piacok aktuális kérdéseinek, trendjeinek, problémáinak szakmai áttekintésére és feldolgozására.

MédiaPlatform 2015 (ill.)

A megnyitón Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója kiemelte, izgalmas hatósági kihívás, egyben szükségszerű küldetés stratégiai döntéseket hozni, hiszen ahogyan a hatóság elnöke többször kihangsúlyozza, a média és a hírközlés a 21. századi gazdaság mozgatórugói, nélkülük a gazdaság egyéb szereplői sem tudnák fejleszteni saját iparági területüket. Emiatt a fórum kiváló terepet biztosít az eszmecseréhez a szolgáltatók, a kormányzat, az illetékes hatósági és szakmai szervezetek között, mert a jelen döntései, fejlesztési újdonságai határozzák meg a jövőt. A főigazgató közölte, saját hatáskörükben mindent meg is tesznek azért, hogy elősegítsék a fejlődést, ezért is vesznek részt többek között a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításában. Ennek keretében szorosan együttműködnek a Hálózatfejlesztést Támogató és Monitoring Rendszer létrehozásában, amely rendszerből a későbbiekben az NMHH kialakítja majd az elektronikus hírközlési hálózatok szakági regiszterét, az ún. Hír-Közmű nyilvántartást is.

A rendezvény bevezető előadását Kéry Ferenc, az MKSZ elnöke tartotta, arról beszélt, hogy fel kell ismernünk, hogy az internet egyre szélesebb körű terjedésével meg fognak változni a műsorterjesztési módok is. Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos köszöntőjében amellett, hogy ismertette az InternetKon részleteit, üdvözlendőnek nevezte, hogy 25 év után Magyarországon végre stabil médiaszabályozás van, amit az is bizonyít, hogy míg 2010 előtt a szakmai konferenciák fontos témája volt a médiatörvény, illetve a szabályozás hiányosságai, addig az új törvénykezés óta ez már nem számít lényegi kérdéskörnek. Matthias Kurth, a Cable Europe európai kábelkommunikációs szövetség ügyvezető elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy a jövő telefon-, internet- és tévészolgáltatásainak alapja lesz a kábelkommunikáció, hiszen megbízható terjesztést biztosítanak a szolgáltatásoknak. Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára beszédében kiemelte, hogy Magyarország 2018 végéig meg kívánja valósítani azt az európai uniós irányelvet, hogy minden háztartásba el kell juttatni legalább 30 Mbit/s sebességű internetet. Ezzel Magyarország két évvel korábban teljesítheti ezt az elvárást, mint más EU-s országok, ami remélhetőleg előnyökhöz is juttatja hazánkat.

A konferencia második napján Rajnai Judit, az NMHH Építményengedélyezési Osztály vezetője előadást tart az új hálózatépítési engedélyezési eljárásról, a gyorsabb és egyszerűbb engedélyezési eljárásról. Az NMHH ugyanis az építtetőknek kedvezve ez év közepétől csökkentette az elektronikus hírközlési igazgatási szolgáltatási díjakat, valamint egyszerűsítette az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokat. Így egyszerűbb és olcsóbb lett hazánkban a hírközlési építményekkel kapcsolatos ügyintézés, ami ösztönzi majd a hírközlési beruházásokat.

A hazai műsorterjesztési szakma legnagyobb éves tartalomfejlesztési kiállítását és konferenciáját a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) rendezi. A MédiaPlatform 2015 rendezvényen mutatják be a hazai és kelet-közép-európai médiaszolgáltatók és berendezésgyártók újdonságait. A kiállítással párhuzamosan tartott kétnapos konferencián a hazai kábeltelevíziós szakma, a tartalomgyártó, műszaki, fejlesztő területek képviselői megvitathatják, merre tart a kábeles piac, hogyan hatnak a szélessávú infrastruktúrafejlesztések a kábeles szolgáltatásokra, mi lesz a lineáris tévézés sorsa. Emellett alkalmat ad a műsorterjesztői és a tartalomgyártói piacok aktuális kérdéseinek közös áttekintésére, a friss műsortartalmak, szolgáltatások, műszaki újítások bemutatására is.