Karas Monika megnyitotta az Internet Hungary konferenciát

Közzétéve: 2015. szeptember 29.

A szolgáltatók és szolgáltatások fejlesztési irányait az ügyfelek preferenciái határozzák meg, ezért előre kell gondolkodnia az infokommunikációs területnek, hogy ki tudják elégíteni a felmerülő fogyasztói igényeket – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Karas Monika, az NMHH elnöke Siófokon az idei Internet Hungary konferencián. Szeptember 29-30. között a világ számos pontjáról érkező vendégelőadók és kiváló magyar szakemberek mutatják be az internetes szakma újdonságait, érdekességeit.

Internet Hungary 2015 (ill.)

A jövőben a szolgáltatók egymás közötti versenyét nem elsősorban a technológia, hanem a fogyasztó igényes és minőségi kiszolgálása fogja generálni. A szolgáltatók fejlesztési irányait, az új applikációk funkcióit, a lefedettségi és minőségi kérdéseket mind az határozza meg, hogy az ügyfeleknek mik a preferenciái, ezért előre kell gondolkodnia az infokommunikációs terület szereplőinek, hogy ki tudják elégíteni a felmerülő fogyasztói igényeket. – mondta Karas Monika, az NMHH elnöke a siófoki Internet Hungary konferencián tartott köszöntőjében, akit a konferencia szervezői tavalyhoz hasonlóan idén is a rendezvény megnyitására kértek fel.

Az NMHH elnöke mérföldkőnek tekinti, hogy az Európai Unió elfogadta a hálózatsemlegességre tett EU Bizottsági javaslatot, amely kimondja: minden olyan elektronikus kommunikáció, amelyet hálózaton keresztül továbbítanak, egyenlő elbánás alá kell, hogy essen. Az Európai Unió tartalomhoz való hozzáférés kapcsán rögzített elvárása pedig az, hogy a felhasználók hozzáférhessenek az információkhoz és terjeszthessék azokat, illetve használhassák az általuk választott alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Az NMHH feladata, hogy ezen keretek között biztosítsa az információs javakhoz való hozzáférés szabadságát, egyenlőségét, valamint a versenysemlegességet.

Az NMHH mindent megtesz azért, hogy elősegítse a fejlődést, ezért is vesz részt többek között a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításában. Ennek keretében szorosan együttműködik a Hálózatfejlesztést Támogató és Monitoring Rendszer létrehozásában, amely rendszerből a későbbiekben az NMHH kialakítja majd az elektronikus hírközlési hálózatok szakági regiszterét, az ún. Hír-Közmű nyilvántartást is. Emellett említést tett a hatóság elnöke a tudatos médiahasználat fontosságáról, valamint azokról a programokról, amelyek az interneten nyújtanak védelmet a felhasználóknak.

A hazai digitális gazdaság legjelentősebb szakmai fórumán öt teremben 1400 fő vesz részt az előadásokon és beszélgetéseken. A konferencia vitateret ad az infokommunikációs piac szereplői előtt álló két legizgalmasabb problémának: a hálózatsemlegesség kérdésének és az OTT (over-the-top)-szolgáltatásoknak. A világ számos pontjáról érkező vendégelőadók és kiváló magyar szakemberek fórumbeszélgetések és esettanulmányok segítségével vizsgálják az internet térnyerését és a gazdaságra, valamint a piacra gyakorolt hatását. A konferencia közös gondolkodásra motiválja a távközlési, informatikai, internetes, média és kommunikációs szakterületek képviselőit, a digitális gazdaság szereplőit és az internet-felhasználókat az internetes szakma újdonságainak bemutatásával.

Az NMHH szakemberei is kiveszik a részüket a tanácskozásból és megosztják tapasztalataikat konferencia közönségével: dr. Bartolits István, az NMHH Technológiaelemző Főosztályának vezetője a WiFi-technológia szabályozási kérdéseiről, Vári Péter főigazgató-helyettes pedig a WiFi-frekvenciák helyzetéről és jövőképéről tart előadást. Karl Károly, a Hírközlés-felügyeleti Főosztály vezetője az általános szerződési feltételekkel kapcsolatban felmerülő kérdésekről és elvárásokról beszél majd, Bartóki-Gönczy Balázs, az NMHH jogi munkatársa pedig az internetet és az OTT-szolgáltatásokat alapul véve értekezik a médiatartalmakért vállalt felelősségről.