Tájékoztatót tartottunk a WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezletre való felkészülés eddigi eredményeiről

Közzétéve: 2015. szeptember 29.

null

A Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály szakértői tartottak tájékoztatást 2015. szeptember 24-én a frekvenciaszabályozás jövőjét meghatározó WRC-15 Rádiótávközlési Világértekezletre való felkészülés eddigi eredményeiről, ezen belül is kiemelten az európai szakértői fórumokon kialakított Európai Közös Javaslatokról, valamint a még nyitott kérdésekről.

WRC-15, Aranyosné dr. Börcs Janka

A közel hetven érdeklődő részvételével megrendezett fórumot Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója nyitott meg, aki hangsúlyozta, hogy a rádiótávközlés hosszú távú szabályozásáért felelős Rádiótávközlési Világértekezlet (WRC-15) 2015. november 2-27. ülése a következő évekre alapvetően meghatározza a spektrumpolitikai kereteket a teljes frekvenciaspektrumra nézve. Ezért fontos, hogy az érintett szolgáltatók és ipari szakemberek megismerjék az elmúlt időszak alatt, európai  szakmai fórumokon több körben megvitatott és kialakított európai javaslatokat. Ezt követően bemutatta az előadókat, akik egyben az NMHH szakmai delegációjának tagjai is: dr. Ulelay Emília delegációvezetőt, Bálint Irént, Gál Pétert és Koroncz Lászlót, akik a WRC-15 egy-egy napirendi pontjáért felelnek és képviselik majd az ülésen a hazai szakmai érdekeket.

WRC-15 (ill)

Az előző WRC-n (WRC-12) elfogadott napirendi pontok szerinti témakörök tárgyalása már több éve zajlik a különböző ITU régiókban. Európában a CEPT szintjén is különböző témák szerinti munkacsoportban folyik a felkészülés. A  WRC-15 napirendi pontjaihoz kapcsolódó szakmai háttéranyagok és  európai közös javaslatok kidolgozása már 2012-ben megkezdődött és az értekezlet közeledtével ezek alapján kell majd döntést hozni. A WRC-15 kiemelt témái között szerepel a szélessávú alkalmazások spektrumigénye és a mobil (azaz szakmai nyelven mozgószolgálati) célra is alkalmas sávok vizsgálata, a jelenleg műsorszórásra használt 700 MHz-es frekvenciasáv mobil célú felhasználásának kérdése, a közrend és katasztrófavédelem (PPDR) rádióalkalmazásainak szabályozási kérdései, a nano- és pikoműholdak számának növekedésével felmerülő kérdések, az egységes világidő szabályozása és számos műholdas és tudományos alkalmazást érintő szabályozási kérdés.

A CEPT-en belül két körben történt a közös javaslatok elfogadása. A 2. és egyben utolsó európai szintű értekezlet múlt héten került megrendezésre Norvégiában, így a legfrissebb hírekről tudtak beszámolni az NMHH szakértői.