NMHH: Egy új digitális kor felé tartunk az infokommunikációs szektor fejlődésével

Közzétéve: 2015. október 13.

null

A vállalkozások és a fogyasztók közötti digitális szakadék az egyik legnagyobb akadálya az elektronikus világ fejlődésének. Ennek megszüntetésére mindenkinek lehetőséget kell biztosítani, hogy ne csak hozzáférjen a modern technikai eszközökhöz, hanem el is sajátíthassa azok médiatudatos használatát – hangsúlyozta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az október 12–15. között megtartott ITU Telecom Word 2015 nemzetközi konferencián. Hazánk az alapító húszak tagjaként méltó helyszínt biztosít az ITU (Nemzetközi Távközlési Egyesület) 150. jubileumi évét lezáró eseményéhez, amely kiváló lehetőség, hogy a hazai infokommunikációs vállalkozások nemzetközi szakértői közönség előtt is bemutatkozhassanak.

ITU 2015

A megnyitón Karas Monika, az NMHH elnöke kiemelte, hogy a technológia és az innováció mindig kéz a kézben járt egymással, de még soha nem volt ennyire szoros a kapcsolat. A hatékony technológiai fejlődés már nemcsak a nagyvállalatok és az egyes országok kiváltsága többé, hanem a hétköznapi fogyasztóké is. Emiatt fontos biztosítani a hírközlési szolgáltatások szabad áramlását, hogy se az infrastrukturális sajátosságok, se az országhatárok ne jelentsenek akadályt azoknak, akik csatlakozni akarnak az internettel összekapcsolt virtuális világhoz. A modern hírközlési fogyasztók nemcsak tudatosan használják a technikai eszközöket, hanem élénkítő hatással vannak a szolgáltatások fejlődésére, mivel az ezekkel kapcsolatos elvárásaik nőnek, amelyekhez igazodnia kell a piacnak is. Tehát a digitális fejlődés nemcsak önmagában fontos, hanem más gazdasági területek fejlődésének is mozgatórugója.

Az innováció és az általa előidézett változás egyaránt nagy hatást gyakorol a társadalmi és üzleti életre. A szektorokon átívelő partnerségek és újdonsült együttműködési formák lehetőséget nyújtanak az újítások meghonosodására a hétköznapok háztartásaiban is. Többek között ezekről a hatásokról és kooperációkról szól az ITU Telecom Word 2015 fórum, ahol a folyamatosan születő technológiai megoldások napról napra újradefiniálják az iparágat: az 5G-re épülő jövőbeli mobilkommunikációs technológia kialakítása, a szabályozási kihívások, az IoT és a felhő-megoldások folyamatos fejlődése.

Az NMHH szempontjából kiemelten fontos a budapesti helyszín, hiszen a hatóság munkatársai a távközlés és hírközlés szabályozás kezdetei óta számos tudományos munkával és szabályozási javaslattal járultak hozzá az ágazat fejlődéséhez. Az NMHH folyamatosan részt vesz az ITU különböző munkacsoportjainak munkájában. Ennek eredménye, hogy a hazai érdekeket érvényesíteni tudja a szabályozásban, valamint új ismereteket szerez a jövő infokommunikációs technológiáiról, és ezeket a hosszú távú hazai fejlesztéseknél felhasználja.

Az ITU Telecom World 2015 globális rendezvényen az információs és kommunikációs technológiák fejlesztői, kormányzati szereplők, szabályozó hatóságok, vezető iparági szereplők, feltörekvő start-up vállalatok és a hazai és nemzetközi média találkoznak egy többnapos konferencia keretében a legújabb trendek bemutatása, iparági és kormányzati kapcsolatok kialakítása, illetve elmélyítése érdekében. Vállalatok, szervezetek vagy akár teljes országok is képviseltethetik magukat az eseményen, amely kiemelkedő lehetőséget kínál arra, hogy a feltörekvő piacok láthatóvá és érzékelhetővé tegyék magukat. Az ICT szektor legújabb fejleményeit és újításait a szakmában legjáratosabb szakemberek vitatják meg. Emellett a kis- és középvállalkozások számára – amelyek megkerülhetetlen építőelemei az ICT gazdaságnak – lehetőség nyílik, hogy termékeiket és ötleteiket az egész világgal megismertessék. A rendezvényen ezen felül alkalom nyílik arra is, hogy állam- és kormányfők találkozhassanak ENSZ szakmai szervezetek, szabályozó hatóságok és ipari vállalatok vezetőivel.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU)

Az ITU az ENSZ távközléssel foglalkozó szakosított szerve, amely biztosítja a távközlési ágazat összehangolását világméretű szinten. Alapokmányában rögzített célja többek között a távközlési technológiák hasznosságának kiterjesztése a világ minden lakosa számára, a távközlési szolgáltatások használatának elősegítése a békés kapcsolatok megkönnyítésére. Célkitűzéseinek elérésében gondoskodik a rádiófrekvenciás spektrum nemzetközi szintű felosztásáról (ITU-R), a távközlés világméretű szabványosításáról (ITU-T), továbbá segítséget nyújt a fejlődő országoknak (ITU-D). Az ITU alapjait 1865-ben 20 európai állam fektette le, melynek jelenleg 191 tagállama van. Magyarország 1866-ban csatlakozott az ITU-hoz.