Frekvenciagazdálkodással kapcsolatos nyilvántartások

null

Belföldön forgalomba hozott nem polgári célú frekvenciagazdálkodás körébe tartozó nem harmonizált frekvenciát, vagy frekvenciasávot használó rádióberendezések nyilvántartása

Jogszabály

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 52. § (2) h) pont, 79.§, a rádióberendezésekről és az elektronikus hírközlő végberendezésekről, valamint megfelelőségük kölcsönös elismeréséről szóló 5/2004. (IV. 13.) IHM rendelet 4-6. §, a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás körébe tartozó rádióberendezések belföldi forgalomba hozataláról és megfelelőségének igazolásáról szóló 10/2011. (XII. 16.) NMHH rendelet, a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás rendjéről, valamint a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás körébe tartozó szervezetekről szóló 12/2011. (XII. 16.) NMHH rendelet 5. § f) pont

Tartalom

Célja azon rádióberendezések, rádiótávközlő végberendezések magyarországi forgalomba hozatalhoz történő nyilvántartása, amelyek:

  • alkalmazásának körülményei minősített adatot képeznek
  • kizárólag haditechnikai célra készültek és
  • az Európai Unióban nem harmonizált frekvenciát vagy frekvenciasávot használó, a 12/2011. (XII. 16.) NMHH rendeletben meghatározott felhasználók kizárólag kormányzati célú hálózataiban és egyedi rádióállomásaiban való alkalmazás céljára készültek.

Nem célja a légiközlekedési célú, valamint víziközlekedési célú fedélzeti rádióberendezések magyarországi forgalomba hozatalhoz történő nyilvántartása.

Az a), b) pontban foglalt összes rádióberendezés, vonatkozásában az adatok nem nyilvánosak.

A nem polgári célú frekvenciagazdálkodás körébe tartozó nem harmonizált frekvenciahasználatú rádió alkalmazások rádióberendezéseinek belföldi forgalomba hozatali szándékát a gyártónak, a gyártó Európai Gazdasági Térségben letelepedett meghatalmazott képviselőjének, az importőrnek vagy a rádióberendezés belföldi forgalomba hozataláért felelős személynek nyilvántartásba vétel céljából a Hivatalhoz be kell jelentenie.

A nyilvántartás tartalmazza a hatósági engedély számát, kiadás idejét, a bejelentőre, a gyártóra, a rádióberendezésre és az antennára vonatkozó adatokat.

Elérhetőség

Rádióengedélyek, frekvenciakijelölések, frekvencia tervezéshez, állásfoglalás kiadásához szükséges adatok hatósági nyilvántartása

Jogszabály

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 12. §, 52. § (2) e) pont, a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás egyes hatósági eljárásairól szóló 11/2011 (XII. 16.) NMHH rendelet, a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás rendjéről, valamint a nem polgári célú frekvenciagazdálkodás körébe tartozó szervezetekről szóló 12/2011. (XII. 16.) NMHH rendelet 5. § f) pont

Tartalom

A nyilvántartás célja az újonnan létesítendő nem polgári célú rádiórendszerek beillesztéséhez és a már üzemelő rendszerek zavarmentes üzemének megvalósításához adatok biztosítása.

A nyilvántartás a nemzetközi frekvencia koordinációs állásfoglaláshoz, az operatív zavarvizsgálathoz, a hatósági ellenőrzések tervezéséhez, előkészítéséhez, értékeléséhez, és a spektrumgazdálkodási tevékenységhez szükséges adatokat tartalmazza.

Biztosítja a nemzetközi megállapodás alapján Magyarországon tevékenykedő külföldi fegyveres szervek frekvenciahasználatának összehangolását, a NATO eljárás keretében engedélyezett frekvenciahasználat, frekvenciatámogatások helyzetének értékelését, a frekvenciák távlati alkalmazásának megtervezéséhez kimutatások elkészítését.

A hatósági nyilvántartás tartalmazza:

  • engedélyesenként a kiadott rádióengedélyeket, frekvenciakijelöléseket, tervezési adatszolgáltatásokat, koordinációs állásfoglalásokat, NATO spektrumtámogatásokat;
  • az engedélyek iktatási számát, érvényességi idejét;
  • a rádióberendezések alapvető műszaki jellemzőit;
  • a rádióállomások telepítési, sugárzási jellemzőit, mozgás-, üzemben tartás körzetét;
  • a rádióállomások hívó – és azonosítási jeleit;
  • a hálózat rendszertechnikai felépítését;
  • az üzemidőt, a telepítés, üzemben tartás célját;
  • más elektronikus hírközlő hálózattal való csatlakozásuk módját, célját;
  • a nemzetközi frekvenciakoordináció adatait;
  • a NATO célú frekvenciahasználat és frekvenciatámogatás adatait;
  • zavarbejelentés, zavarvizsgálat, zavarelhárítás adatait, dokumentumait, jegyzőkönyveit;
  • hatósági ellenőrzések adatait, jegyzőkönyveit;

A Hivatal hatósági nyilvántartása nem nyilvános.