Frekvenciaengedélyezéssel kapcsolatos nyilvántartások

Magyarországon forgalomba hozott, nem harmonizált frekvenciát vagy frekvenciasávot használó rádió-berendezések nyilvántartása

Jogszabály

az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 79.§, a rádióberendezésekről és az elektronikus hírközlő végberendezésekről, valamint megfelelőségük kölcsönös elismeréséről szóló 5/2004. (IV. 13.) IHM rendelet(4-6).§.

Tartalom

Célja az Európai Unióban a nem harmonizált frekvenciát vagy frekvenciasávot használó rádióberendezések nyilvántartása a magyarországi forgalomba hozatalhoz. A gyártónak a rádióberendezés forgalomba hozatali szándékát a Hatósághoz nyilvántartásba vétel céljából be kell jelentenie. A nyilvántartás tartalmazza a bejelentőre, a gyártóra és a rádióberendezésre vonatkozó adatokat, valamint tájékoztatást a megfelelőség-értékelésbe bevont tanúsító szervekről (azonosító száma és neve) és a megfelelőség-értékelésnél alkalmazott szabványokról, továbbá a rádió interfész előírás magyar vonatkozási számot.

Elérhetőség

Rádióengedélyek, frekvenciakijelölések, frekvencia tervezéshez szükséges adatok nyilvántartása

Jogszabály

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 12.§, 52.§ (2) e),a polgári frekvenciagazdálkodás egyes hatósági eljárásairól szóló 7/2012. (I. 26) NMHH 34.§

Tartalom

A nyilvántartás célja az újonnan létesítő rádió hálózatok beilleszkedésének – és a már üzemelő hálózatok zavar vizsgálatának biztosítása. A nyilvántartás az operatív zavarvizsgálat, és nemzetközi frekvencia koordináció számára ad adatokat, biztosítja a frekvencia használat egzakt megállapítását.

A nyilvántartás tartalmazza a jogosultak, engedélyesek és a frekvenciadíj fizetésére kötelezettek azonosítási adatait és cégadatait, a rádióállomások földrajzi és műszaki adatait, sugárzási jellemzőit, hívó – és azonosítási jeleit, továbbá a rádióállomások, rádiórendszerek rádióberendezéseinek műszaki jellemzőit, műszaki felépítését, üzemidejét; telepítésük, illetőleg üzemben tartásuk célját, más elektronikus hírközlő hálózattal való csatlakozásuk módját, célját valamint az adóállomások tervezésénél figyelembe veendő nemzetközi frekvenciakoordinációs megállapodásokat.

A fenti területekre terjednek ki:

  • földi mozgószolgálat;
  • légi – tengeri mozgószolgálat;
  • belvízi mozgószolgálat;
  • légi – tengeri mozgószolgálat földi állomásai;
  • GSM DCS, UMTS hálózat állomása;
  • 960 MHz feletti állandóhelyű szolgálat;
  • űrtávközlési szolgálat földi állomásai;
  • radarállomások;
  • KH-, RH-, URH-FM, DVB-T, T-DAB műsorszóró adóállomások;
  • nemzetközi frekvenciakoordináció adatai;
  • rádióamatőr vizsgák, a vizsgázók és a vizsgaeredmények adatai;
  • rádióamatőr nyilvántartás.

Elérhetőség

A nyilvántartási adatok köre a rádióamatőr nyilvántartásból származó Hívójelkönyv, valamint a nemzetközi frekvenciakoordinációs megállapodások kivonatának kivételével nem nyilvános.

Nemzetközi vonatkozás

2003. április 28-án Magyarország csatlakozott – az ECC/DEC/(01)03 számú határozatban létrehozott – ERO Frekvenciainformációs Rendszerhez (EFIS), amely tartalmazza számos európai ország frekvenciafelhasználási információit.

A www.efis.dk címen található rendszerben a frekvenciasávokhoz rendelt rádiószolgálatok és alkalmazások, valamint a hozzájuk kapcsolódó szabályzások nemzeti és nemzetközi dokumentumai vethetők össze európai szinten.