Karas Monika: a párbeszéd nélkülözhetetlen a szakmai szervezetekkel

Közzétéve: 2015. november 11.

null

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke a jó partneri viszony fenntartásának szükségességét hangsúlyozta a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) közgyűlésén szerdán Budapesten. Az elnök pénteken a Helyi Televíziók Országos Egyesületének (HTOE) közgyűlésén is részt vett Kaposváron.

Karas Monika a helyi médiaszolgáltatói szakmai szervezetek idei év végi közgyűlésein az együttműködés fontosságáról beszélt a hatóság és az érdekképviseleti szervezetek között. Szerdán a HEROE közgyűlésén vett részt Budapesten, múlt pénteken pedig a HTOE közgyűlésére szóló meghívásnak tett eleget.

HEROE

A hatóság elnöke a HEROE közgyűlésén szerdán köszöntő beszédében kiemelte: a rádióra a XXI. században is nagy szükség van, és befektetésre érdemes médium. Hozzátette: a magyar rádiózás 90. évfordulóján különös jelentőségű, hogy a helyi médiaszolgáltatók, így a helyi rádiók kulcsszerepet játszanak abban, hogy a magyar állampolgárok egyenlő eséllyel juthassanak hozzá az információs és kulturális javakhoz a lakóhelyüket érintő esetekben is. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program keretében évek óta hozzájárul a médiaszolgáltatók rezsiköltségeinek, műszaki fejlesztéseinek és állandó műsorainak költségeihez, valamint a Cserés Miklós-pályázat segítségével új rádiójátékok elkészítéséhez is. Karas Monika hangsúlyozta, az NMHH törekszik arra, hogy az érdekképviseleti szervezetekkel együttműködésben, jó szakmai partneri viszonyban hozza meg a döntéseit, amelyre jó példa volt a médiaszolgáltatási rendszerek újragondolása és kihirdetés előtt álló, nemzeti frekvenciafelosztási rendelettervezet kialakítása is.

A budapesti rendezvényen Szilvay Balázs, a HEROE elnöke megköszönte, hogy Karas Monika elfogadta meghívásukat és beszédében a helyi rádióknak a köz- és a kulturális életben betöltött jelentős szerepét állította középpontba. A közgyűlésen a médiahatóság több képviselője, így Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató, Vári Péter főigazgató-helyettes, valamint Andrássy György főosztályvezető és Kissné dr. Akli Mária osztályvezető is tájékoztatást adott a HEROE tagjainak a média- és hírközlési piac jelenlegi helyzetéről, illetve aktuális szabályozási kérdésekről. A HEROE tagsága a közgyűlés zárt ülésén döntött a tagfelvételekről, továbbá személyi és kommunikációs kérdésekről.

Karas Monika a HTOE pénteki kaposvári közgyűlésén tartott köszöntőjében a párbeszéd, a közös értékek megtalálása és az együttműködés kulcsszerepéről beszélt. Az NMHH elnöke hangsúlyozta, a hatóság figyelemmel van a szolgáltatói érdekekre, és számít a szakmai érdekképviseleti szervezetek véleményére a jövőben is. Közölte, a szakmai beszámolók alapján jól látszik, hogy egyre több a nyereséges helyi televízió, ami biztató jele a piac kiegyensúlyozott működésének. Az elnök elmondta, a HTOE-tagokat sokkal ritkábban kell sújtani kvótakötelezettséggel kapcsolatos szankciókkal, mint más audiovizuális szolgáltatókat, amely azt tükrözi, hogy ezek a médiaszereplők megértik és elfogadják a hatóság szándékát, ez pedig követendő példaként szolgálhat más médiaszolgáltatóknak is. Hozzátette, az NMHH-ban elkezdődött már az a szakmai műhelymunka, amely alapján az audiovizuális médiaszolgáltatók 2017 végén lejáró hatósági szerződései fognak megújulni.

HTOE 1

A HTOE NMHH-tematikus napján a hatóságtól több szakterület vezetője is naprakész információkat osztott meg a jelenlévőkkel. Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató, Andrássy György és Pados László főosztályvezetők ismertették a legfrissebb média- és hírközlési szakmai szabályozási tudnivalókat.  A csaknem nyolcvan televíziót képviselő HTOE közgyűlésén a szervezet elnökévé ismét Széles Tamást, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatóját választották. Széles Tamás a médiacentrumokról szóló eszmecsere alkalmával beszámolt arról, hogy egyre több helyi televízió működik médiacentrumként, azaz a televíziós műsorkészítésen túl internetes hírszolgáltatással, rádiós műsorokkal, nyomtatott kiadványok összeállításával foglalkozó központként. Elmondása szerint minél több ilyen médium van, fajlagosan annál olcsóbb az adott hír előállítása, és így még több emberhez el tudnak jutni.

HTOE 2