NMHH: Rend a spektrumgazdálkodásban

Közzétéve: 2015. december 3.

null

Logikus, koherens és könnyen átlátható rendszert vezetett be a nemzeti frekvenciafelosztás és -felhasználás szabályaira a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A modern, a nemzetközi szakmai és jogi módszertanon nyugvó, egységes szerkezetbe összevont hatósági rendelet november 28-tól három, a spektrumgazdálkodást korábban kardinálisan meghatározó jogszabályt váltott fel. Ennek köszönhetően lehetővé vált, hogy a jogalkalmazók egy helyre összegyűjtve találják meg az általuk keresett frekvenciasávra vonatkozó tudnivalók zömét.

Az NMHH a rendelet logikus szerkezetével, a benne szereplő előírásoknak való megfelelés könnyebb ellenőrizhetőségével biztosítja a jogalkalmazók számára az egyszerűbb áttekintést és az információk gyors kereshetőségét. A jogszabályban már érezhetőek az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosításának hatásai is. A nemzetközi felosztás önállóan jelenik meg, míg a nemzeti frekvenciafelosztásra, valamint a rádióalkalmazásokra és -használatra vonatkozó előírásokat egy külön nemzeti frekvenciatáblázatba vonta össze a hatóság. Megszűntek a nemzeti lábjegyzetek, tartalmuk beépült rendelet szövegébe és mellékleteibe, így az adott frekvenciasávra vonatkozó konkrét szabályozási leírások zöme egy helyen olvashatók. A korábbi szabályozás hagyományaival szakítva táblázatos formában jelennek meg az információk az addigi, adatokat tartalmazó szöveges leírás vagy ábra helyett. Megszűntek a hivatkozási hurkok, csökkent a belső hivatkozások száma.

Az NMHH elnökének a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló 7/2015. (XI.13.) új rendelete (NFFF) november 28-tól tehát egységes, összevont spektrumgazdálkodási szabályozást biztosít, amely a digitális kor szakmai és társadalmi igényeihez igazodva átláthatóbb szabályozási környezetet alakít ki a hírközlési piacon.

A korábbi, a frekvenciasávok nemzeti felosztásáról, a frekvenciasávok felhasználási szabályairól és a nem polgári célú frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló rendeleteket – úgy alakította át a hatóság, hogy azok a szabályozási szándék és tartalom sérülése nélkül illeszkedjenek be az új struktúrába. A három külön rendeletben szereplő, összesen mintegy 600 oldalas szabályozás egybeolvasztásánál a hatóságnak kettős elvárásnak kellett megfelelni. Egyrészt a szakmai módszertan maradéktalan érvényesülését kellett szem előtt tartani, másrészt be kellett tartani a jogszabályszerkesztésre vonatkozó előírásokat, figyelembe véve a szabályozás tartalmi sajátosságait, ami elsősorban a nemzetközi szabályozási környezetből eredő kötöttségeket, illetve a jelentős mennyiségű műszaki információs tartalmat jelenti. Az elvárások figyelembe vételével 488 oldalasra tömörödött NFFF-rendelet kidolgozásában egyenlő arányban képviseltették magukat a polgári és nem polgári frekvenciagazdálkodási szervezetek, amelyek integrációja e munkával egyre mélyebbé vált. Bővebb információ a rendeletről az NMHH oldalán olvasható.