Január 1-jétől csak az 11800-as telefonszámon csörög a belföldi tudakozó

Közzétéve: 2015. december 30.

Január 1-től teljesen megszűnik a 198-as hívószám, ezentúl kizárólag az ötjegyű 11800-as telefonszámon érhető el a belföldi tudakozó. Uniós szabályozás rendelkezik arról, hogy a hívószám más tagországokhoz hasonlóan, egységesen ötjegyű legyen.

Január 1-jétől már hangbemondás sem figyelmezteti a 198-as rövid telefonszámot felhívókat arról, hogy az országos belföldi egyetemes tudakozó hívószáma 11800-ra változott tavaly ősztől. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) rendelkezése értelmében a valamennyi magyarországi vezetékes- és mobiltelefon-előfizető által hívható egyetemes szám mellett az egyes szolgáltatók fenntarthatják saját piaci alapú tudakozószolgáltatásukat is, amelyek szintén 5 számjegyűek.

A 11800-as hívószámú országos belföldi egyetemes tudakozón keresztül a továbbiakban is a lakossági és az üzleti előfizetők vezetékes, valamint mobiltelefonszámairól lehet információkat kérni a nap 24 órájában, ha az érintettek előzetesen hozzájárultak a közlésükhöz. Címadatok alapján lehet érdeklődni a telefonszámokról és fordítva, és a hívók előfizetői jogosultság alapján kérhetik az általuk keresett normál díjazású hívószámok automatikus kapcsolását vagy a szám továbbítását sms-ben.

Az NMHH 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó működtetésére, amelyen az összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert. A megállapodás értelmében a szolgáltató az egész országra kiterjedően, egységes keretek között üzemelteti a hívószámot. Az unió szabályozási tendenciájának megfelelően – amely a háromtagú hívószámok fokozatos kivezetésére irányul, a jelenlegi hívószám már ötjegyű. Az Invitel szerződése korlátozott időre szól, a hatályos európai uniós rendelkezések ugyanis előírják a tudakozószolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát. A hatóság a 198-as rövid szám használati engedélyét 2014. szeptember 30-ával visszavonta.

Az erről készült tájékoztató reklámszpot: