Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Vezetékes gyorsjelentés: februárban a teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,106 millió volt

• Publikálva: 2016.04.05. 15:45 • Címke: piaci gyorsjelentések, vezetékes hangszolgáltatás, vezetékes internetszolgáltatás, szélessávú internet • Forrás: Piaci Információs Osztály

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 787 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései februárban 1,1  millióra nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 461 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2016. február végén az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,593 millió volt.
A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,7 százalék, második helyen a UPC áll, részesedése 21,8 százalék, a harmadik a sorban a Digi 15,2 százalékos részesedéssel, negyedik helyen pedig  az Invitel található 9,8 százalékkal. Ezen kívül több száz kisebb szolgáltató szolgáltat a piacon, amelyek piaci részesedése összesen 17,6 százalékot tesz ki.

A teljes hangcsatorna-számon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 904 ezer (az előző hónapban 924 ezer volt), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 874 ezer (az előző hónapban 867 ezer volt), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 1,267 millióra nőtt az előző havi 1,244 millióról.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,106 millió volt 2016. február végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Telekomnak van, ez 53,5 százalékot jelent. A második helyen a UPC áll 16,8 százalékkal,   a harmadik az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi 10,9 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.

Februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,89 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,96 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 120 millió, IP-alapon pedig 234 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 117 perc volt.

2016. február végéig az előfizetők - a szolgáltató váltást megkönnyítő - számhordozhatóság keretében összesen 772 ezer földrajzi számot hordoztak.