Vezetékes gyorsjelentés: az utóbbi egy évben először stagnált a kábelmodemes előfizetések száma

Közzétéve: 2016. május 3.

Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

2016. március végén a hagyományos telefonvonalon nyújtott szélessávú xDSL-internetszolgáltatás előfizetéseinek száma 788 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő – legnagyobb – kábelszolgáltatók internet előfizetései márciusban 1,110 millióra nőttek. Az FTTx, vagyis (az épületig, lakásig, irodáig) optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 462 ezer előfizetés volt a hónap végén. A vizsgált hónapban a vezetékes szélessávú internetszolgáltatás előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,606 millió volt.

A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan – valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve – a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,6 százalék volt március végén. A második helyen a UPC áll 21,9 százalékos, a harmadik helyen pedig a Digi 15,2 százalékos piaci részesedéssel. A lista negyedik helyén az Invitel található, amely az előfizetések 9,8 százalékát birtokolta. Ezen kívül több száz kisebb vállalkozás nyújt szolgáltatást a piacon, amelyek együttesen 17,6 százalékos piaci részesedést értek el.

A teljes hangcsatorna-számon belül – a beérkezett adatok alapján – a hagyományos PSTN vonalak száma március végére 863 ezerre csökkent az előző havi 904 ezerről. A kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 882 ezer volt, ami 8 ezerrel több, mint az egy hónappal korábban regisztrált érték. Az IP-alapú hangcsatornák száma 1,267 millióról 1,304 millióra nőtt ugyanezen időszak alatt. A hangcsatornák teljes piacra vonatkozó becsült értéke 3,110 millió volt 2016. március végén.

A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve hangcsatorna szám alapján a legnagyobb, 53,3 százalékos piaci részesedéssel a Telekom rendelkezett március végén. A második helyen a UPC áll 17,0 százalékkal, a harmadik pedig az Invitel 13,0 százalékkal, majd a Digi következik, amely 10,9 százalékos részesedést ért el. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik, amelyek együttesen 5,8 százalékos részesedést értek el.

Márciusban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 30,93 darab volt, a háztartások vezetékes telefon penetrációja, azaz az egyéni hangcsatornák számának és a háztartások számának aránya 60,96 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 115 millió, IP-alapon pedig 246 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 119 perc volt.

2016. március végéig az előfizetők – a szolgáltató váltást megkönnyítő – számhordozhatóság keretében összesen 775 ezer földrajzi számot hordoztak.