NMHH: A Klubrádió által indított per lényegi része továbbra is nyitott

Az NMHH-döntésekkel szembeni jogorvoslat nemcsak elméleti lehetőség

Közzétéve: 2016. június 7.

null

A hatósági döntésekkel szemben kérhető jogorvoslat intézménye a gyakorlatban is működik, a jogállami elvek működnek, a kártérítési igény zömének jogosságáról azonban még nem született meg az érdemi ítélet – ezt tükrözi a Fővárosi Ítélőtábla kedden meghozott Klubrádióval kapcsolatos döntése.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és annak Médiatanácsa továbbra is jogkövetésre törekszik a Klubrádióval kapcsolatos eljárásaiban. A hatóság a keddi ítéletben foglaltakat jelenleg tanulmányozza, és rövidesen kidolgozza a szükséges megteendő lépések részleteit. A másodfokú ítélet a per lényegét továbbra is nyitva hagyta, hiszen az elmaradt vagyoni előny miatti milliárdos igény megalapozottságáról egyáltalán nem döntött. Az Ítélőtábla részítéletével kapcsolatban – amely a Klubrádió által évekkel ezelőtt a médiahatóságnak kifizetett 103 milliós médiaszolgáltatási és frekvenciahasználati díj visszafizetésére kötelezésből és a rádió jó hírnevének megsértése miatt megítélt 5 millió forintos nem vagyoni kártérítésből áll – az NMHH mérlegeli a rendkívüli jogorvoslat lehetőségét.

Az NMHH a Klubrádióval folytatott jogviták ellenére jogi eszközeivel gondoskodott arról, hogy a rádió az elmúlt több mint másfél évtizedben jogszerűen működhessen, és hogy zökkenőmentes legyen a Klubrádió frekvenciaváltása. A jól működő jogállami demokratikus berendezkedésnek köszönhetően az NMHH Médiatanácsának minden egyes rádiós frekvenciás pályázati döntésével kapcsolatban is igénybe vehető jogorvoslat.

Tény: a Klubrádió adását az évek múlásával is folyamatosan és zavartalanul hallgathatta a közönség. A Klubrádió az utóbbi időben is élvezi a Médiatanács anyagi támogatását, több száz helyi és körzeti médiaszolgáltató mellett: a rádió csak 2014-ben és 2015-ben a Médiatanács három, médiaszolgáltatókat támogató, szakmai pályázatán elnyert – a független bírálóbizottsági javaslatokra megítélt – összesen több mint 5,2 millió forintot hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már bő két év óta lezártnak tekinti a Klubrádióval kapcsolatos jogvitát, amikor is a Klubrádió hatósági szerződését 2014. február 14-én Arató András, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója és Karas Monika, az NMHH elnöke közösen írta alá arról, hogy a rádió a Budapest 92,9 MHz közösségi frekvenciára költözik a 95,3 MHz-es kereskedelmi frekvenciáról.

Az NMHH nem kíván a tévedhetetlen állami szerv szerepében tetszelegni, és ennek megfelelően folyamatosan törekszik a körültekintő, a jogszabályoknak maradéktalanul megfelelő döntéshozatalra. Az elmúlt három évben meghozott több mint 800 Médiatanács-, illetve NMHH-döntésből 91-gyel szemben kértek felülvizsgálatot, és a hatóság csupán 7 miatt vesztett jogerősen pert, ami összességében több mint 99 százalékos jogszerű jogalkalmazási teljesítményt mutat.

Az NMHH hangsúlyozza: a rádiós frekvenciák pályáztatásakor mindenkor a következetesség, a jogbiztonság és az egyenlő elbánás elve alapján jár el. Az NMHH együttműködésre törekszik minden piaci szereplővel, médiapiac-felügyeleti döntéseiben, szankcióival is arra ösztönzi a szereplőket, hogy jogkövetőek legyenek.