Áprilisban a vezeték nélküli előfizetések részesedése 30,9 százalék volt

Közzétéve: 2016. június 8.

A gyorsjelentés a tíz legjelentősebb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásán alapul és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 93 százalékát fedi le. A megközelítőleg 4,1 millió magyarországi háztartásban közel 3,5 millió előfizetéses televíziós szolgáltatást vesznek igénybe. A fennmaradó több mint 600 ezer háztartás többségében a tető- vagy szobaantennával fogható digitális földfelszíni sugárzású adásokat nézik.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., DIGI Kft., PR-Telecom Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., Parisat Kft., UPC DTH S.ŕ.r.l., Antenna Hungária Zrt.) 2016. április végén 3,255 millió előfizetést tartottak nyilván.

Áprilisban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 72,8 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat.

A digitális előfizetéseken belül áprilisban 1,348 millióról 1,364 millióra nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma. A vezeték nélküli (műholdas, parabola antennával fogható) szolgáltatást 902 ezren vették igénybe, a MinDig TV Extra szolgáltatásnak pedig 103 ezer előfizetője volt a hónap végén.

A vizsgált hónapban, a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint, 41,9 százalékra emelkedett a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A vezeték nélküli előfizetések részesedése 30,9 százalék volt áprilisban, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya  27,2 százalékra csökkent.

A teljes, becsült piacra vonatkozóan és valamennyi technológiát figyelembe véve a UPC a piacvezető, piaci részesedése 26,9 százalék, a második a Telekom, amelynek piaci részesedése 25,3 százalék, a harmadik a DIGI, piaci részesedése a vizsgált hónapban 24,9 százalék volt.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetések közel 90 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma áprilisban 2,249 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző havi 891 ezerről 886 ezerre csökkent.

A vezetékes szolgáltatások esetében a piacvezető UPC részesedése 26,1 százalék, második helyen a Telekom áll 23,5 százalékkal, ezt követi a DIGI 23,0 százalékkal.

A vezeték nélküli szolgáltatások esetében a piacvezető DIGI részesedése 29,7 százalék, majd a Telekom következik 29,6 százalékkal, a harmadik helyen a UPC található, amelynek részesedése 28,8 százalék volt. 2016. április végén a MinDig TV Extra részesedése 10,1 százalék volt.