NMHH Médiatanács: Öt új magyar tévéfilm jön másfél éven belül

Közzétéve: 2016. június 15.

A film noirtól a musicalen át a mélyszegénységben élő romákról szóló novellafeldolgozásig széles műfaji kínálat jellemzi a kedden meghozott médiatanácsi döntést az idei 600 millió forintos Fehér György tévéfilm-pályázat támogatottjairól. A grémium 48,5 millió forintot ítélt meg 12 közösségi tévének és rádiónak működési költségeikhez való hozzájárulásként, emellett több bírságot is kiszabott az ülésen a médiaszolgáltatók adásheteinek mintavételes vizsgálata alapján.

A Fehér György-pályázat támogatott alkotói

Összesen 600 millió forint támogatáshoz jutott öt tévéfilm készítője a 2016-os Fehér György-pályázat keretében a Magyar Média Mecenatúra programon belül. Madarász Isti Egy szerelem gasztronómiája címmel egy excentrikus séf főszerepeltetésével egy könnyednek és színvonalasnak ígérkező „gasztroromantikus” musicalben kívánja megidézni a magyar zenés film második világháború előtti hőskorát Hegedüs Bálint forgatókönyve alapján. Topolánszky Tamás Yvan dokumentarista film noirt készít Curtiz címmel, amely a Casablanca-film magyar vonatkozásait mutatja be az akkori világháborús események tükrében, Michael Curtiz magyar származású filmrendezőt állítva a középpontba. Vitézy László rendező Lakatos Menyhért roma író Csandra szekere című önéletrajzi ihletésű novelláskötetének három megtörtént esetét gyúrja egybe érzékeny feldolgozásban. Fazakas Péter a nagyközönség számára elég ismeretlen Guszev-ügyről készít elképesztő filmet Köbli Norbert treatmentjéből, amelynek alapja valós: a sztálinista rendszerben egy kitaláció segítségével azt igyekeztek – egész sikeresen – sugallni, hogy a magyar–szovjet barátságnak a cári időkbe visszanyúló, haladó gyökerei vannak. Pajer Róbert A vadkanvadászat című hiánypótló tévéfilmje pedig Zrínyi Miklós titokzatos halálának nyomába ered.

A filmeket 2017. november végéig készítik el az alkotók. A Médiatanács az elmúlt öt évben 33 új tévéfilmhez adott összesen közel 3 milliárd forint támogatást, köztük a Félvilág kosztümös thrillernek, a Berosált a rezesbanda ifjúsági filmnek vagy éppen A fekete múmia átka című Rejtő Jenő-adaptációnak.

A rezsiköltség-támogatási pályázat nyertes médiaszolgáltatói

A Médiatanács 48,5 millió forint támogatást ítélt meg 12 közösségi rádiónak és televíziónak a 2016-os rezsiköltség-támogatási pályázat negyedik fordulójában a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A kisközösségi rádiók közül sikerrel pályázott a szombathelyi Credo Rádió, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium Táska Rádiója és a szintén székesfehérvári Alpha Rádió, a Rádió Szentendre, valamint a Balaton Rádió. Közösségi rádióként pénzügyi forráshoz jutott a fővárosi Civil Rádió és a Karc FM, a közösségi televíziók közül nyertessé vált a balatonfüredi Füred Televízió, a Nagykállói Televízió, az RTV Szekszárd, a sümegi Info TV és a püspökladányi Ladány Televízió. A Médiatanács 2011 óta a közösségi médiaszolgáltatók rezsiköltségeihez több mint 500 alkalommal két és fél milliárd forinttal járult hozzá a médiapiac sokszínűségének fennmaradása érdekében.

Médiafelügyeleti bírságok és rádiós pályázati hiánypótlási felhívások

A Balaton Televízió egy februári adáshetének vizsgálata nyomán a testület megállapította, hogy a szolgáltató – a Trial Media Kft. – elmulasztotta vagy hibásan sorolta be több film korhatárát, illetve a törvényi rendelkezések ellenére több esetben mellőzte a korhatáros filmek előtti figyelemfelhívást, az előírtaknál kevesebb közszolgálati műsort tett közzé, jogsértő módon sugárzott termékmegjelenítést és burkolt kereskedelmi reklámot, ami miatt a Médiatanács összesen 130 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

A Rádió Balaton szolgáltatójára, Szabó Ferencre 110 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert hatodik alkalommal tárt fel jogsértést a szolgáltatónál: egy januári adáshét hatósági ellenőrzése alapján ezúttal a helyi közéleti és a közszolgálati célú műsorszámok aránya volt alacsonyabb a hatósági szerződésében foglalt vállalásainál, illetve a törvényi előírásnál.

A Dabas körzetében működő helyi Mag Televízió vizsgált adáshetében a képújság sugárzása alatt a Rádió Dabas aktuális műsora volt hallható, az engedély nélküli hálózatba kapcsolódás miatt a Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a televízió szolgáltatóját.

A budapesti Jazzy Rádió vizsgálata kimutatta, hogy kevesebb szöveges műsort, magyar zenét, helyi közéleti, közszolgálati és hírműsort tett közzé a szerződésében vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, ami miatt – a korábbi jogsértéseket is figyelembe véve – összesen 30 ezer forint bírságot kell fizetnie.

A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium által üzemeltetett Táska Rádió ellenőrzött adáshete kevesebb szöveges műsort, magyar zenét és közszolgálati műsorszámot tett közzé a szerződésében, illetve a médiatörvényben előírtakhoz képest; az első alkalommal elkövetett jogsértések miatt 30 ezer forint bírságban részesült.

A Médiatanács minden esetben a szolgáltatók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére – más szankciók megállapításához hasonlóan – a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozza meg a jogkövetkezmény típusát és mértékét.

A Kisvárda 93,4 MHz és a Derecske 94,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázataira beadott ajánlatok alaki vizsgálata alapján a Médiatanács hiánypótlást kért a pályázóktól.